Gotuję jajka na miękko i robię z nich genialną sałatkę. Sekretem są proste dodatki
Jajka to śniadaniowy klasyk, który można podać na wiele sposobów, od jajecznicy, przez omlety, po pasty jajeczne. Moja propozycja to coś zupełnie innego: sałatka jajeczna, ale taka z jajek ugotowanych na miękko, których żółtka pozostają lekko płynne. To rewelacyjny patent, dzięki któremu żółtka łączą się w sałatce ze śmietaną, tworząc niezwykle smaczny i kremowy sos.
Jak zrobić sałatkę jajeczną na śniadanie?
Sałatkę robi się łatwo i szybko. Wystarczy pokroić jajka posiekać pietruszkę, koperek oraz pokroić chrupiącą rzodkiewkę, która jest ważnym składnikiem tej sałatki. Dodaje jej chrupkości i lekkiej pikantności. Rzodkiewka w połączeniu z zieleniną sprawia, że sałatka smakuje wiosennie i lekko.
Ważne jest, aby przy krojeniu jajek na miękko nie stracić płynnego żółtka, dlatego wybierz odpowiednią deskę, albo krój jajka już bezpośrednio nad miską (nie muszą być idealnie pokrojone). W przepisie podaję jako składnik sałatki śmietanę, ale śmiało możesz odchudzić recepturę i zastąpić ją gęstym jogurtem greckim. Sama też czasem robię taką wersję.
Przepis: Sałatka jajeczna z rzodkiewką
Pyszny pomysł na śniadanie i nie tylko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 302 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na miękko
- 10 rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRzodkiewki i jajka pokrój, przełóż do jednej miski.
- Doprawianie sałatkiDodaj śmietanę, zieleninę i przyprawy. Wymieszaj delikatnie.
Sałatka doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem. Można ją jeść z miski, a można też nałożyć na chleb czy bułkę, niczym pastę jajeczną.
Inne pomysły na sałatki jajeczne
Do sałatki jajecznej można dodać także inne ulubione składniki, albo to, co akurat masz pod ręką. Pasuję tu warzywa takie jak świeży ogórek, chrupiąca, kolorowa papryka czy seler naciowy. Można też dodać groszek z puszki lub kukurydzę z puszki. Jeśli lubisz sałatki z mięsnym akcentem, możesz wkroić do jajek szynkę lub wędzonego kurczaka. Na tej samej zasadzie do sałatki jajecznej można dodać ulubione ryby: tuńczyka z puszki, kawałki wędzonego łososia albo wędzonej makreli.