Poszatkuj kapustę pekińską i dorzuć garść chrupiących dodatków. Genialna surówka do obiadu

Dodano:
Surówka z orzechami i ziarnami Źródło: Shutterstock / Velement
Ten przepis to patent na zdrowy dodatek do obiadu, kiedy nie masz czasu na szykowanie wymyślnych i pracochłonnych surówek. Bazą jest kapusta pekińska, ale sekretem są proste dodatki.

Choć to surówka bardzo prosta, to jest niezwykle smaczna i efektownie wygląda na talerzu. Prosta, bo składa się z jednego warzywa i jest nim łatwo dostępna w sklepach przez cały rok kapusta pekińska. To jednak dodatki czynią tę surówkę do obiadu wyjątkową. To chrupiące orzechy włoskie, płatki migdałów i pestki słonecznika.

Jak zrobić surówkę z orzechami?

Surówka z kapusty pekińskiej to dodatek, który robi się ekspresowo. Krojenie kapusty pekińskiej jest łatwe i nic nie musi tu być zrobione idealnie. Mogą być to kawałki mniejsze, mogą większe, wszystko zależy od ciebie. Ważny element całego przepisu to wrzucenie na chwilę orzechów, migdałów i słonecznika na suchą, rozgrzaną patelnię. Wszystko ma zacząć się delikatnie rumienić, ale uważaj, aby nic nie przypalić. Kiedy migdały i ziarna zaczną się złocić, przesyp je z patelni na zimny talerz (jeśli zostaną na gorącej patelni, dalej będą się prażyły i ciemniały).

Ta surówka nie potrzebuje wymyślnych sosów i dressingów. Wystarczy oliwa z oliwek i odrobina soku z cytryny, a także sól i pieprz. Możesz też postawić na winegret z dodatkiem odrobiny miodu albo dressing z octem balsamicznym, który również tu będzie pasował.

Inspiracja: patent na surówkę z orzechami możesz wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim możesz zmieniać zestaw orzechów i nasion. Można tu dodać np. orzeszki piniowe, orzechy pekan, pestki dyni albo nasiona sezamu.

Przepis: Surówka z orzechami i nasionami

Pyszna surówka na bazie kapusty pekińskiej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj. Orzechy włoskie posiekaj i razem z migdałami i słonecznikiem wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i praż wszystko, aż zacznie się lekko rumienić.
  2. Robienie surówkiKapustę skrop oliwą, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj i dodaj uprażone orzechy, migdały i słonecznik.

Jak podawać surówkę z orzechami?

Surówka z kapusty pekińskiej w tym wydaniu to świetny dodatek do wielu obiadów. Polecam go szczególni do dań z ryżem, i do drobiu (np. pieczonego kurczaka czy smażonego kurczaka). Oczywiście może być dodatkiem do każdego klasycznego obiadu, np. ziemniaków ze schabowym czy mielonym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...