Poszatkuj kapustę pekińską i dorzuć garść chrupiących dodatków. Genialna surówka do obiadu
Choć to surówka bardzo prosta, to jest niezwykle smaczna i efektownie wygląda na talerzu. Prosta, bo składa się z jednego warzywa i jest nim łatwo dostępna w sklepach przez cały rok kapusta pekińska. To jednak dodatki czynią tę surówkę do obiadu wyjątkową. To chrupiące orzechy włoskie, płatki migdałów i pestki słonecznika.
Jak zrobić surówkę z orzechami?
Surówka z kapusty pekińskiej to dodatek, który robi się ekspresowo. Krojenie kapusty pekińskiej jest łatwe i nic nie musi tu być zrobione idealnie. Mogą być to kawałki mniejsze, mogą większe, wszystko zależy od ciebie. Ważny element całego przepisu to wrzucenie na chwilę orzechów, migdałów i słonecznika na suchą, rozgrzaną patelnię. Wszystko ma zacząć się delikatnie rumienić, ale uważaj, aby nic nie przypalić. Kiedy migdały i ziarna zaczną się złocić, przesyp je z patelni na zimny talerz (jeśli zostaną na gorącej patelni, dalej będą się prażyły i ciemniały).
Ta surówka nie potrzebuje wymyślnych sosów i dressingów. Wystarczy oliwa z oliwek i odrobina soku z cytryny, a także sól i pieprz. Możesz też postawić na winegret z dodatkiem odrobiny miodu albo dressing z octem balsamicznym, który również tu będzie pasował.
Inspiracja: patent na surówkę z orzechami możesz wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim możesz zmieniać zestaw orzechów i nasion. Można tu dodać np. orzeszki piniowe, orzechy pekan, pestki dyni albo nasiona sezamu.
Przepis: Surówka z orzechami i nasionami
Pyszna surówka na bazie kapusty pekińskiej.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj. Orzechy włoskie posiekaj i razem z migdałami i słonecznikiem wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i praż wszystko, aż zacznie się lekko rumienić.
- Robienie surówkiKapustę skrop oliwą, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj i dodaj uprażone orzechy, migdały i słonecznik.
Jak podawać surówkę z orzechami?
Surówka z kapusty pekińskiej w tym wydaniu to świetny dodatek do wielu obiadów. Polecam go szczególni do dań z ryżem, i do drobiu (np. pieczonego kurczaka czy smażonego kurczaka). Oczywiście może być dodatkiem do każdego klasycznego obiadu, np. ziemniaków ze schabowym czy mielonym.