Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie. To danie obiadowe z patelni zrobisz w 25 minut

Dodano:
Pierś z kurczaka w sosie Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Pierś z kurczaka to mięso wszechstronne. Doskonale smakuje pieczone, grillowane czy smażone. Dziś przygotuję je, łącząc technikę smażenia i duszenia. Dzięki temu potrawa zachwyci miękkością, soczystością i aksamitnym sosem.

Pierś z kurczaka już nieraz uratowała żołądki mojej rodziny w środku tygodnia. Często sięgam po to mięso, gdy nie mam gotowego obiadu. Raz-dwa można bowiem po pracy przygotować z niego coś pysznego. Najszybciej przyrządza się dania z patelni. I dziś właśnie na takie was zapraszam. Będzie to obsmażana pierś kurczaka duszona w aromatycznym, aksamitnym sosie.

Dlaczego obsmaża się mięso przed duszeniem?

Obsmażanie mięsa przed duszeniem to żadna nowość. Czy jednak wiecie po co się to robi? Powodów tak naprawdę jest kilka. Ten najważniejszy to zatrzymanie w mięsie soków, dzięki czemu jest soczyste po przygotowaniu. Na powierzchni mięsa w kontakcie z gorącą patelnią powstaje bowiem skórka, która utrudnia wypływanie z niego wody wraz z substancjami smakowo-aromatycznymi. Nie mniej istotne jest, że w wyniku obsmażenia pierś z kurczaka czy kawałki wieprzowiny robią się po prostu smaczniejsze i wyglądają na bardziej apetyczne. Pamiętajcie jednak, by obsmażone mięso podlać gorącym płynem. Inaczej zrobi się twarde i gumowate.

Jak zrobić pierś z kurczaka w aksamitnym sosie czosnkowym?

Przygotowanie piersi kurczaka w aksamitnym sosie składa się z dwóch zasadniczych etapów. Pierwszy polega na obsmażeniu mięsa, drugi na duszeniu go w sosie. Sos robi się bardzo prosto, na bazie śmietanki, czosnku i ziół. Warto go też doprawić sokiem z cytryny, by miał bardziej wyrazisty smak.

Przepis: Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie

Mięso z piersi kurczaka duszone w sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku i ziół

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 4 nieduże, pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • zioła, np. tymianek, rozmaryn
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie składnikówPiersi z kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, na tłuszczu zrumień piersi ze wszystkich stron. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż.
  2. Duszenie mięsaSkładniki na patelni podlej śmietanką. Dodaj trochę ziół, całość zagotuj. Zmniejsz ogień i duś jeszcze ok. 10 minut, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia obróć je na drugą stronę. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Z czym podać pierś z kurczaka duszoną w sosie?

Pierś z kurczaka duszona w sosie najlepiej smakuje podana z ryżem ugotowanym na sypko. Dobrze też będzie smakować w zestawie z kuskusem czy makaronem. Dopełnieniem tego dania mogą być warzywa gotowane, np. brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, a także surówki, np.: surówka z marchewki, zielona sałata z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...