Te kotlety są zdrowsze niż smażone. Obkładam je prostymi dodatkami, smakują genialnie

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Aleksei Isachenko
Klasyczne mielone to już u mnie przeżytek. Znacznie częściej przyrządzam podobną potrawę w piekarniku. Jest o wiele zdrowsza i daje mi duże pole do popisu. Przed pieczeniem kotlety mogę obłożyć różnymi dodatkami, co wpływa na ich smak i pożywność.

Nie przepadam za tradycyjnymi kotletami mielonymi, bo są tłuste i ciężkostrawne. Jakiś czas temu zamieniłam więc patelnię na piekarnik i bardzo jestem zadowolona z tej decyzji. Pieczone mielone są o wiele lżejsze dla żołądka, a dzięki temu, że obkładam je dodatkami są soczyste i bardzo smaczne.

Czym warto obłożyć kotlety przed pieczeniem?

Kotlety z mięsa mielonego przed pieczeniem warto obłożyć wybranymi składnikami. Zapobiegną one wysuszeniu masy, dodadzą też potrawie smaku i zwiększą jej wartość odżywczą. Co więcej, dzięki nim potrawa może się zamienić w pełne danie. Dużo jednak zależy od tego, czym kotlety obłożymy.

W roli pierzynki dobrze sprawdzą się sery i warzywa. Jedne i drugie zwiększą soczystość potrawy, przy czym warzywa nie podniosą zbytnio jej kaloryczności. Jeśli chodzi o sery, można postawić na mozzarellę, sery żółte, pleśniowe lub fetę. Warzywa najlepiej wcześniej drobno posiekać lub zetrzeć na dużych oczkach. Do ścierania najlepiej nadają się te zwarte typu: ziemniaki, marchewka, burak. Posiekać można zaś cebulę, por, kapustę czy paprykę.

Jak zrobić mielone pieczone pod kołderką?

Kotlety mielone przeznaczone do zapiekania pod kołderką w początkowej fazie robi się tak samo, jak klasyczne. Mięso trzeba bowiem wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, a także cebulą, jajkiem i przyprawami. Potem z mięsnej masy formuje się kotlety i tu następuje zmiana. Zamiast panierować kotlety w tartej bułce, układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obkładam kilkoma składnikami. Dopiero, gdy przykryje je kołderka, wstawiam całość do pieczenia.

Przepis: Kotlety mielone pieczone pod kołderką

Mielone kotlety pieczone pod kołderką z cebuli, sera i ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowego
  • 1 kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ziemniaki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kotletówKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mięsnej masy. Do mięsa dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę, uformuj z niej okrągłe kotlety. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na połowie oleju, przestudź. Ser zetrzyj na dużych oczkach, wymieszaj z jogurtem. Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach, wymieszaj z pozostałym olejem. Na każdym kotlecie połóż trochę cebuli, sera i ziemniaków.
  3. Pieczenie kotletówBlachę z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Potrawę piecz ok. 25 minut. Potem podwyższ temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piecz kotlety jeszcze ok. 10 minut, aż ziemniaki lekko się zrumienią.

Z czym podać pieczone kotlety mielone?

Moje kotlety pieczone pod kołderką to już niemal kompletne danie. Zawierają bowiem ziemniaki, więc nie trzeba ich podawać dodatkowo. Chyba, że ktoś chce i bardzo lubi. Do potrawy warto jednak zaserwować sos oraz surówkę, np. surówkę z pora czy surówkę z marchewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...