Gdy goście zapukali do drzwi, wzięłam dwa produkty. W mig zrobiłam genialną przekąskę
Nie ukrywam, że jestem wielbicielką gotowego ciasta francuskiego. Wiele razy uratowało mnie w awaryjnej sytuacji. Tak też było kilka dni temu, gdy znajomi wpadli bez zapowiedzi w odwiedziny. Zajrzałam wtedy do lodówki i na szczęście znalazłam ciasto i parówki. Szybko przygotowałam z nich efektowną przekąskę, która wszystkim smakowała.
Jak przygotować parówki do przekąski?
Parówek do tej przekąski nie trzeba gotować, ani przygotowywać w specjalny sposób. Jeśli mają foliową osłonkę, wystarczy ją tylko usunąć. Jeśli wolicie mniejsze przekąski, każdą parówkę możecie przekroić na 2-3 części.
Jak zrobić parówki owijane ciastem francuskim?
Parówki owijane ciastem francuskim wyglądają niezwykle efektownie, a robi się je bardzo prosto. Ciasto wystarczy tylko pokroić w długie, wąskie paski i spiralnie owinąć nimi parówki. By ciasto dobrze przylegało do parówek, wcześniej warto je posmarować rozkłóconym jajkiem. Resztą jajka smaruje się wierzch ciasta, by przekąska ładniej wyglądała.
Przepis: Parówki w cieście francuskim
Parówki owijane ciastem francuskim na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 8 parówek
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie przekąskiCiasto rozwiń, posmaruj z jednej strony rozkłóconym jajkiem. Pokrój je w długie paski o szerokości ok. 2 cm. Każdą parówkę owijaj spiralnie paskiem ciasta, tak by strona posmarowana jajkiem przylegała do parówki.
- Pieczenie parówek w cieściePrzygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj resztą rozkłóconego jajka. Przekąskę piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Inny sposób na parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim można też przygotować w inny sposób. Ciasto można pokroić w prostokąty, na każdym położyć plasterek żółtego sera i owinąć nim parówkę, tworząc coś na wzór hot-doga. Parówkę można też położyć po przekątnej ciasta pokrojonego w kwadraty i zlepić nad parówką dwa naprzeciwległe rogi ciasta. By się ładnie trzymały, warto wcześniej posmarować je rozkłóconym jajkiem. Po ułożeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, parówki zawinięte w ciasto warto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem, czarnuszką.