Kroję dwa warzywa w paseczki i dodaję posiekaną zieleninę. Ta surówka podbije smak każdego dania

Dodano:
Surówka z pora Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Surówka do obiadu to taka kropka nad i. Bez niej danie nie byłoby takie smaczne, zdrowe, ani apetyczne. Dlatego nie powinniśmy z niej rezygnować. Dziś propozycja na niezwykle smaczną surówkę z dwóch popularnych warzyw i zieleniny.

Jak powinna być surówka do obiadu? Smaczna i apetyczna. Najlepiej, gdy jest też prosta i szybka do zrobienia, bo wtedy będzie chciało nam się ją przyrządzić. Dobrze jest zrobić ją tuż przed podaniem, ponieważ wtedy jest najbardziej wartościowa. Długie przechowywanie niestety źle wpływa na witaminy i wartość odżywczą tego dodatku.

Jak przygotować por do surówki?

Por to warzywo, które doskonale nadaje się na surówki. Ma bowiem delikatną strukturę i wyrazisty smak. Dla niektórych nawet zbyt ostry, dlatego można poddać to warzywo prostemu zabiegowi. Pokrojony por wystarczy umieścić na sicie i przelać go wrzątkiem. Dzięki temu warzywo nieco zmięknie, ale przede wszystkim złagodnieje. A jak pokroić por do surówki? Sposobów jest kilka. Można go pokroić w krążki lub półkrążki. Dobrze też sprawdzą się cienkie paseczki, które powstaną po pokrojeniu wzdłuż kawałków pora o długości 4-5 cm.

Jak zrobić apetyczną surówkę z pora i marchewki?

Przygotowanie tej apetycznej surówki z pora i marchewki polega na odpowiednim pokrojeniu warzyw. Jedno i drugie kroję bowiem w cieniutkie paseczki. Marchewkę w tym celu najpierw kroję w cienkie plasterki, a potem w zapałkę. Por natomiast przekrawam wzdłuż na połowę, dokładnie wypłukuję go pod bieżącą wodą i osuszam. Potem dzielę na kawałki o długości 4-5 cm i każdy z nich kroję w cienkie paseczki. Do tych kolorowych warzyw dorzucam jeszcze posiekaną, świeżą kolendrę, która dodaje surówce charakteru.

Przepis: Aromatyczna surówka z pora

Pełna smaku surówka z pora, marchewki i świeżej kolendry

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży por
  • 1 marchewka
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPor oczyść, pokrój na kawałki, a potem pokrój je w cienkie, długie paseczki. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, a potem w paseczki. Kolendrę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem. Sosem polej surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Te dodatki też pasują do surówki z pora

Klasycznym dodatkiem do surówki z pora i marchewki jest też jabłko. Doskonale łagodzi ostrość pora i dodaje całości lekkiej kwaśności. Warzywo to można jednak połączyć też z papryką, kapustą pekińską, ogórkiem kiszonym czy natką pietruszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...