Dodaj te 2 warzywa do kapusty. Babcia robiła z nich obłędną surówkę, która znikała pierwsza z talerzy

Dodano:
Surówka z kapusty, pomidorów i ogórków Źródło: Shutterstock / anmbph
Uważam, że surówka to najważniejsza część obiadu, dlatego zawsze jest u mnie na talerzu. A kiedy brakuje mi pomysłów, sięgam pamięcią do obiadów babci. Surówka z kapusty z dodatkiem innych warzyw to jedna z jej specjalności.

Moja babcia często do kapusty dodawała pomidory i ogórki. U niej to były warzywa najlepsze z możliwych, bo z własnego ogródka, a ja do dziś pamiętam ich smak. Surówka z kapusty, pomidorów i ogórków to jedna z najpyszniejszych surówek z białej kapusty, jakie znam. A ponieważ babcia nie lubiła chodzić na kompromisy, do takich surówek zawsze dodawała majonez.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty, pomidorów i ogórków?

Przygotowania surówki najlepiej zacząć od poszatkowania i posolenia kapusty, ponieważ powinna minimum kwadrans postać. Dzięki temu nieco zmięknie, ale pozostanie idealnie chrupiąca. Ja nieco odchudziłam wersję mojej babci i część majonezu wymieniam na gęsty jogurt, tak też podaję w przepisie. Oczywiście możesz dać sam majonez. W surówce obowiązkowo ląduje zielenina: posiekana drobno natka pietruszki oraz koperek. To nadaje całości przyjemny, świeży smak i jednocześnie jest kolejną porcją witamin w całej surówce. Jeśli lubisz, do surówki można także wkroić białą lub czerwoną cebulę.

Rada: surówkę można zrobić także na bazie kapusty pekińskiej, wówczas można warzywa wymieszać od razu, ponieważ kapusta pekińska jest delikatniejsza od białej.

Przepis: Surówka z kapusty, pomidorów i ogórków

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
58 w każdej porcji

Składniki

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka greckiego jogurtu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Pomidory i ogórki pokrój, majonez wymieszaj z jogurtem i posiekaną zieleniną.
  2. Robienie surówkiWrzuć warzywa do miski, dodaj sos majonezowy, wymieszaj wszystko.

Do czego pasuje surówka z białej kapusty?

Moja babcia była mistrzynią tradycyjnych obiadów, dlatego u niej taka surówka najczęściej była podawana z ziemniakami i mięsem, np. kotletami mielonymi, schabowymi albo mięsnym sosem. To jednak surówka bardzo uniwersalna, ja lubię jeść ją nawet z pierogami, ale świetnie się też sprawdza do dań z kaszą czy ryżem.

Jeśli taka surówka mi zostanie po obiedzie, smażę grzanki czosnkowe i jem je razem z warzywami na lekką i pyszną kolację. Surówka jest też idealnym wypełnieniem do burgerów czy tortilli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...