Ekspresowe roladki z szynki serwuję zamiast kanapek. Cała rodzina się nimi zajada

Dodano:
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Nie masz świeżego pieczywa albo po prostu nie lubisz kanapek? Przygotuj proste roladki, które świetnie sprawdzą się na przekąskę, a nawet na kolację. Ich wnętrze składa się z samych zdrowych składników, a szynka wzbogaca je w białko.

Roladki kojarzą się z czymś wykwintnym i odświętnym. Jednak można je zrobić na wiele sposobów, z różnych składników i nawet jako danie w środku tygodnia. Ja często przygotowuję takie pożywne zawijasy z myślą o kolacji czy przekąsce. Wszyscy domownicy je lubią i chwalą za smak. A ja robię je szybko i z prostych składników.

Czym wypełnić roladki z szynki?

Roladki z szynki to potrawa, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski. Szynka jest gotowa do spożycia, więc roladki też najlepiej nadziać czymś, co nie wymaga obróbki termicznej. Może to być pasta, np. jajeczna, z żółtego sera czy sałatka. W drugim przypadku wybór jest naprawdę duży, bo sałatki można przygotować z różnych składników. Ja stawiam zwykle na warzywa, które wzbogacam pożywnymi dodatkami, np. gotowanym jajkiem, żółtym serem.

Jak zrobić roladki z szynki nadziewane sałatką?

Przygotowanie roladek z szynki nie jest pracochłonne. Najwięcej czasu zajmie wam tu przyrządzenie sałatki, która posłuży jako nadzienie do roladek. Do sałatki warto dodać produkty z puszki, bo znacznie skracają czas przygotowania całej przekąski. Ja zwykle sięgam po groszek, który doskonale pasuje do szynki, ale można też wykorzystać kukurydzę. Poza tym do sałatki dorzucam paprykę, gotowane jajko i trochę żółtego sera. Jeszcze tylko prosty sos i mam gotowy farsz do roladek.

Przepis: Roladki z szynki

Szybkie roladki z szynki i prostej, pożywnej sałatki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych, cienkich plasterków szynki
  • 2 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatkiJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Groszek odsącz z zalewy. Ser, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Formowanie roladekNa jeden brzeg każdego plasterka szynki połóż 2-3 łyżki przygotowanej sałatki. Zwiń roladki. Możesz je spiąć wykałaczką lub obwiązać szczypiorkiem, by się nie rozwijały.

Te produkty też nadają się na roladki

Roladki nadziewane sałatką czy pastą możecie przygotować nie tylko z szynki. Tu dobrze sprawdzą się również plasterki żółtego sera czy liście sałaty. Bez problemu dadzą się zrolować i dzięki temu powstanie smaczna i efektowna przekąska.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...