Do makaronu dorzuć dwa pożywne składniki. To ekspresowe danie jest idealne na ciepłą kolację

Dodano:
Makaron z szynką i groszkiem Źródło: Shutterstock / SMarina
Ciepła kolacja to coś, na co często mamy ochotę po ciężkim dniu. Najlepiej jeśli jest to coś prostego, pysznego i szybkiego do zrobienia. Podsuwamy pomysł: to makaron z dwoma pysznymi składnikami.

Makaron z szynką i groszkiem to danie, które posmakuje każdemu. A do tego robi się je łatwo i dosłownie ekspresowo, bo całość trwa niewiele dłużej niż gotowanie makaronu. Takie danie jest świetną opcją na ciepłą kolację, ale może być też zaserwowane na lekki obiad.

Jak zrobić makaron z szynką i groszkiem?

Jeśli dobrze zaplanujesz pracę, przygotowanie tego dania zajmie ci kwadrans. Możesz wykorzystać tu dowolny makaron, ale najlepiej sprawdzą się makarony typu kolanka, świderki, kokardki czy penne. Możesz też wziąć dowolną szynkę: sięgnij po to, co akurat masz w lodówce.

Do zrobienia tego makaronu proponujemy groszek mrożony. Będzie miał on ładny kolor i doda całemu daniu przyjemnego smaku. W ostateczności można zastąpić go groszkiem z puszki, choć smak i wygląd dania będzie wówczas nieco inny.

Do tego typu sosów (tu robimy sos na bazie śmietany) zawsze warto dodać nieco wody z gotowania makaronu. To sprawi, że konsystencja sosu będzie idealnie kremowa. Makaron koniecznie wymieszaj z resztą składników na patelni i dopiero wykładaj gotowe danie na talerze.

Przepis: Makaron z szynką i groszkiem

Szybkie danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
584 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 200 g szynki
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuWstaw makaron do gotowania. Pokrój szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulę, a kiedy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż pół minuty. Dodaj szynkę i mrożony groszek. Dolej odrobinę wody z makaronu i duś wszystko kilka minut, dodaj śmietanę, dopraw wszystko solą i pieprzem.
  2. Robienie daniaWrzuć ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dodaj jeszcze więcej wody z gotowania makaronu.

Gotowy makaron możesz udekorować świeżymi listkami bazylii oraz oprószyć tartym parmezanem.

Inne pomysły na makaron z szynką

Przepis na makaron z szynką i groszkiem możesz modyfikować i urozmaicać w zależności od tego, na co akurat masz ochotę, ale też tego, co akurat masz w lodówce.

Przede wszystkim do tego dania możesz też dodać inne warzywa. Może to być szpinak (wrzuć go na patelnię razem z szynką i groszkiem), może być pokrojona w kostkę lub paski kolorowa papryka czy warzywa takie jak por, czy seler naciowy. Do sosu można też na koniec dorzucić ulubioną zieleninę, np, natkę pietruszki albo koperek.

Inspiracja: makaron z tego przepisu świetnie smakuje także w wersji z wędzonym na ciepło łososiem. Aby go przygotować w przepisie, podmień wędlinę na rybę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...