Pałki z kurczaka natrzyj pikantną marynatą i włóż do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty

Dodano:
Pałki z kurczaka Źródło: Shutterstock / nelea33
Pieczone pałki z kurczaka to dobry pomysł na tani i smaczny posiłek. Ich smak zależy od przypraw i dodatków. Dziś proponujemy coś dla wielbicieli pikantnych smaków.

Pałki z kurczaka to mięso popularne w polskich domach. Nic dziwnego: nie są drogie, łatwo się je przyrządza, a mięso drobiowe jest zdrowsze od mięsa wieprzowego czy wołowego. Jednocześnie pałki z kurczaka dają ogromne możliwości kulinarne, aby przyrządzać je na różne sposoby. Nasza propozycja na dziś to pieczone pałki z kurczaka w pikantnej marynacie.

Jak zrobić pikantne pałki z kurczaka?

Cały sekret tego dania to pikantna marynata z musztardą i chili. Tu od razu zaznaczymy: w przepisie jest spora ilość chili, jeśli nie jesteś przyzwyczajony do bardzo ostrych smaków, dodaj nieco mnie. Jeśli lubisz naprawdę ostre dania, możesz zwiększyć ilość przyprawy według uznania. Można też, zamiast słodkiej papryki, dodać do marynaty paprykę ostrą.

Mięso drobiowe nie potrzebuje bardzo długiego czasu marynowania, ale idealnie, jeśli dasz mu minimum dwie godziny leżakowania w marynacie, zanim trafi do piekarnika. Mięso i pikantną marynatę można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.

Rada: nasz przepis to pikantne pałki z kurczaka, ale możesz w ten sam sposób przygotować inne części kurczaka, np. udka bądź skrzydełka. Marynatą można natrzeć też całego kurczaka, wówczas jednak wydłuż czas pieczenia do godziny.

Przepis: Kurczak w pikantnej marynacie

Pomysł na pieczone pałki z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
506 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka

na marynatę:

  • 4 łyżki musztardy
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj wszystkie składniki na marynatę i natrzyj nią pałki z kurczaka. Odstaw mięso do lodówki na minimum godzinę.
  2. Pieczenie kurczakaPrzełóż pałki do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni. W razie potrzeby dodaj do naczynia 2-3 łyżki oleju.

Jak podawać pikantne pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka z tego przepisu są świetnym dodatkiem do ryżu, ale też do frytek czy pieczonych ziemniaków. Można je również podać z pieczywem i lekką surówką. Do mięsa pasują także różnego rodzaju kiszonki i pikle.

Mięso drobiowe w pikantnej marynacie sprawdzi się również na grilla. Wówczas zamarynuj mięso wcześniej i zabierz na spotkanie czy imprezę z grillem. Marynowane pałki wystarczy położyć na ruszcie i opiekać na złoto.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...