Placki z brokuła i sera są smaczniejsze i lżejsze od ziemniaczanych. 4 składniki, 35 minut i gotowe
Zamiast klasycznych placków ziemniaczanych, które wymagają czasochłonnego ścierania warzyw, często robię placki z brokułu. Ich smak podbijam aromatycznym parmezanem i kremową mozzarellą. To proste danie uwielbiają u mnie wszyscy, a poczęstowani nim goście, zawsze proszą o przepis.
Jak zrobić placki z brokułu i sera?
Placki z brokułu nie wymagają wcześniejszej obróbki termicznej warzywa. Żeby masa miała odpowiednią konsystencję, kwiatostan brokułu ścieram na tarce o dużych oczkach, a górną część łodygi na tarce o małych oczkach. Dzięki dodaniu sera oraz jajek placki wychodzą zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia.
Samo przygotowanie masy na placki i smażenie zajmują krótką chwilę. Pamiętaj, aby kłaść placki na mocno rozgrzany olej (opcjonalnie oliwę lub klarowane masło), bo inaczej wchłoną tłuszcz i wyjdą ciężkie oraz niesmaczne. Możesz również uformować okrągłe placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i upiec w piekarniku.
Przepis: Placki z brokuła i sera
Te łatwe placki brokułowe są lekkie, smaczne i zdrowe.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 486 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe brokuły
- 3 jajka
- 120 g parmezanu
- 120 g mozzarelli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBrokuły umyj, osusz i odetnij grubą, twardą łodygę. Resztę warzywa zetrzyj na tarce. Jeżeli w misce zbierze się sok, to odlej go przed dodaniem reszty składników. Ser parmezan i mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę w kostce możesz zastąpić drobno pokruszoną lub posiekaną mozzarellą w zalewie. Jajka wybij do miseczki i mieszaj widelcem lub rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa.
- Łączenie składnikówWymieszaj starte brokuły z serami, ziołowym pieprzem i jajkami. Dopraw masę do smaku solą.
- SmażenieRozgrzej patelnię, dodaj olej i uformuj z masy nieduże, okrągłe placki. Smaż placki małymi partiami, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wskazówka: masę na placki z brokułu i sera możesz również zamienić w pyszne, wytrawne babeczki. Przełóż masę do papilotek i piecz do suchego patyczka (około 20 minut) w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Jak i z czym podawać placki z brokułu i sera?
Placki z brokułu i sera najlepiej smakują tuż po przygotowaniu. Zimne danie możesz podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni. Do placków z brokułu i sera podaję różne sosy np.: czosnkowy, ziołowy lub kwaśną śmietanę. Doskonale smakują również podawane z plastrem białego sera lub porwaną na kawałki kulką mozzarelli, posypane np. szczypiorkiem, cebulką dymką, natką pietruszki, koperkiem, listkami bazylii i natką kolendry oraz skropione sokiem z cytryny.
Wskazówka: z nadmiaru brokułowo-serowych placków możesz przygotować pyszne zapiekanki – przełóż 3-4 placki plasterkami sera oraz ulubionej wędliny i zapiecz w piekarniku.
Jak przygotować placki z ugotowanego brokułu?
Ugotowane brokuły wystarczy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków oraz połączyć z jajkami i serami. Jeżeli masa wyjdzie rzadka (konsystencja zależy od stopnia ugotowania brokułów), to możesz ją zagęścić mąką pszenną, kaszą manną, mielonym siemieniem lnianym lub bułką tartą. Masa na placki z gotowanych brokułów powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Placki z gotowanych brokułów mają delikatniejszy smak, więc dosmaczam masę tymiankiem, rozmarynem, oregano oraz czosnkiem.