Genialny patent na kotlety mielone. Wystarczy dodać do masy posiekane, zdrowe warzywo

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Svetlana Verbitckaia
Jak ulepszyć kotlety mielone? Ja mam na to prosty sposób. Dodaję do mięsnej masy trochę niezwykle zdrowego warzywo. Potrawa zyskuje wyrazisty smak, soczystość i cenny składnik. Naprawdę warto to zrobić.

Gdy kotlety mielone przyrządza się dość często, potrafią się znudzić. Dlatego warto od czasu do czasu coś w nich zmienić. Ja na przykład uatrakcyjniam ich smak prostym, warzywnym dodatkiem. Przy okazji kotlety zyskują ciekawszą strukturę i większą soczystość. Moim tajemniczym składnikiem jest kiszona kapusta.

Wartość odżywcza kiszonej kapusty

Największym bogactwem kiszonej kapusty są bakterie kwasu mlekowego. To one powodują fermentację tego warzywa i doskonale wpływają na nasz przewód pokarmowy i odporność. Niestety giną w czasie obróbki termicznej, podobnie jak duża część witaminy C. Z tego powodu kiszoną kapustę najlepiej jeść surową.

Jednak nawet po ugotowaniu zachowuje ona wysoką wartość odżywczą. Dlaczego? Kiszona kapusta stanowi bardzo dobre źródło błonnika, który usprawnia przemianę materii. Dostarcza też witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, a także witaminę K, która reguluje krzepliwość krwi. W jej składzie znajdziemy też dużo potasu. Składnik ten reguluje ciśnienie krwi.

Jak zrobić kotlety mielone z kiszoną kapustą?

Kiszona kapusta to dodatek, który doskonale pasuje do kotletów mielonych. Nie tylko bowiem zaostrza ich smak, ale też dodaje im przyjemnej chrupkości. Przed dodaniem kapusty do mięsnej masy, dobrze odciśnięte warzywo wystarczy tylko drobno posiekać. Całość dobrze jest doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką, która nada potrawie przyjemnego smaku.

Przepis: Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Wyraziste w smaku kotlety mielone z kiszoną kapustą dodaną do mięsnej masy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • wędzona papryka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsnej masyCebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj do niej posiekany czosnek, chwilę przesmaż, wystudź. Kapustę kiszoną dobrze odciśnij, drobno posiekaj. Przygotowane dodatki dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  2. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy kształtne kotlety. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej kotlety i smaż na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać kotlety mielone z kiszoną kapustą?

Do kotletów mielonych z kiszoną kapustą najlepiej będą pasować tradycyjne dodatki. Można je więc podać z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło lub marchewką duszoną z groszkiem. Świetnie też będzie do nich pasować surówka z marchewki, mizeria czy sałata ze śmietaną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...