Ekspresową surówkę robię z sałaty rzymskiej i dwóch warzyw. Jest obłędnie pyszna i chrupiąca
Sałata rzymska jest bez trudu dostępna w warzywniakach i marketach, a wiele osób docenia ją za wyjątkową chrupkość, ale i uniwersalność, bo ta sałata może być też świetnym dodatkiem do gorących sosów, zup czy zapiekanek. Moja propozycja na dziś to podkreślenie jej przyjemnej chrupkości i prosta surówka do obiadu, która zniknie z talerzy tak samo szybko, jak się ją robi. To surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i cebuli.
Dlaczego warto jeść sałatę rzymską?
Sałata rzymska występuje w wielu odmianach (ja lubię mniejsze odmiany, które są najczęściej dostępne w moim osiedlowym warzywniaku), ale każda wyróżnia się jędrnymi, chrupiącymi, wydłużonymi listkami. Oprócz walorów smakowych warto też zwrócić na to, że to sałata cenna dla zdrowia. Jest źródłem m.in. witaminy C czy witamin z grupy B, ale też wapnia, fosforu czy żelaza. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Jak zrobić surówkę z sałaty rzymskiej?
Bohaterką tej surówki jest trio: sałata rzymska, ogórek i cebula. Jest soczyście, chrupiąco, lekko pikantnie, a wszystko podkręca sos winegret z dodatkiem odrobiny musztardy i miodu. Przygotowanie całości zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
Rada: do surówki, jeśli masz ochotę, możesz też dorzucić inne dodatki. Ja czasem dodaję do zestawu z przepisu seler naciowy, albo posiekaną drobno natkę pietruszki lub koperek.
Przepis: Surówka z sałaty rzymskiej
Chrupiąca surówka do obiadu z trzech warzyw.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 141 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 cebula
- 1 ogórek szklarniowy
na sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSałatę poszatkuj, cebulę i ogórka pokrój drobno. Składniki na sos wymieszaj.
- Robienie surówkiW misce wymieszaj warzywa razem z dressingiem.
Gotowa surówka jest idealnym dodatkiem do każdego niemal obiadu. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i mięsa, ale też dań z ryżem, kaszą czy makaronem. Może być dodatkiem do ryb, ale też wszelkich dań wegetariańskich, np. warzywnych kotletów czy dań z grzybów. Surówkę można również wykorzystać jako dodatek do tortilli czy burgerów.