Wyraziste pałki z kurczaka zachwycają smakiem, a są proste do zrobienia. Ten obiad to ideał

Dodano:
Pałki z kurczaka z czosnkiem Źródło: Shutterstock / images72
Pałki to jedna z najbardziej lubianych części kurczaka. Wyglądają apetycznie i można je przygotować na wiele sposobów. Ja najczęściej je piekę, a przedtem marynuję w aromatycznej mieszance. Dzięki niej mięso ma doskonały, wyrazisty smak.

Pałki z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do smażenia, grillowania, duszenia i pieczenia. Ja zwykle przygotowuję je w piekarniku, bo nie wymagają mojej uwagi. Wcześniej wystarczy je tylko odpowiednio przyprawić. Czym? Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ostatnio wybieram jednak orientalne nuty, których nadają popularne u nas przyprawy.

W czym zamarynować pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka przed pieczeniem warto zamarynować. Dzięki temu zyskają większą soczystość, lepszy smak i aromat. Do marynowania można użyć różnych składników. Dość popularny jest zestaw składający się z: oliwy, czosnku, ziół i soku z cytryny. Można też przygotować marynatę z miodu, musztardy, oliwy, czosnku i ostrej papryki albo z jogurtu naturalnego, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Świetnie też będzie smakować to mięso zamarynowane w mieszance czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek i ziół.

Jak zrobić pałki z kurczaka z orientalną nutą?

Mówiąc o orientalnej nucie smakowej, mam na myśli dodatki takie, jak: imbir, czosnek, sos sojowy. Są one już dobrze znane w naszej kuchni, jednak wykorzystywane na wiele sposobów. Gdy jednak zestawimy je razem w postaci marynaty, doskonale wpłyną na smak drobiowego mięsa. Mięso w marynacie powinno poleżeć 3 godziny, a może i dobę.

Przepis: Pałki z kurczaka z orientalną nutą

Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z czosnkiem i imbirem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
310

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub cukru brązowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą oprósz solą i pieprzem. Z posiekanego czosnku i imbiru, a także z sosu sojowego, miodu, octu i oleju przygotuj marynatę. Polej nią mięso, wymieszaj, przykryj. Odstaw na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie pałekPałki z kurczaka wyjmij z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, przykryj. Piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia mięso możesz odkryć, by się ładnie zrumieniło.

Z czym podać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka z orientalną nutą najlepiej będą smakować podane z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Można je też zaserwować z kaszą kuskus albo ziemniakami z wody. Do tego obiadu doskonale będzie pasować surówka z kapusty pekińskiej lub surówka z marchewki i cukinii.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...