Kroję awokado i wrzucam na patelnię razem z jajkami. To jajecznica na idealny początek dnia
Jajecznica to polski klasyk śniadaniowy, ale my dziś wyłamujemy się ze schematów i zamiast tradycyjnej jajecznicy na sammym masełku albo z szynką czy z cebulką, proponujemy jajecznicę z awokado i szczypiorkiem. Takie danie nie zaskoczy osób, które są na diecie keto czy szerzej – dietach niskowęglowodanowych, ale dla tradycjonalistów może być czymś nowym. Jednak zachęcamy: warto spróbować. To jajecznica nie tylko smaczna, ale bardzo sycąca.
Jak zrobić jajecznicę z awokado?
Zrobienie tej jajecznicy jest banalnie proste. Najpierw na patelni lądują jajka, a kiedy zaczną się ścinać, wystarczy dorzucić awokado i szczypiorek. Dlaczego taka kolejność? W tym zestawieniu chodzi o to, aby awokado nie było długo na patelni, a jedynie się nieco podgrzało. Kiedy już dorzucić awokado do jajek, nie smaż jajecznicy dłużej niż 2 minuty.
Rada: jeśli lubisz jajecznicę z cebulą, śmiało możesz ją dorzucić do przepisu. Wówczas zeszklij jajecznicę na maśle, dodaj jajka i dalej postępuj jak w przepisie poniżej.
Przepis: Jajecznica z awokado
Pożywna jajecznica na śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 364 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek
- 1 awokado
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówAwokado obierz i pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj.
- Robienie jajecznicyNa patelni rozgrzej olej, wbij jajka i mieszaj, aż zaczną się ścinać. Wrzuć awokado szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze ok. 1-2 minut.
Jak jeść jajecznicę z awokado?
Osoby na dietach niskowęglowodanowych odpowiedzą, że tę jajecznicę można jeść samą, bez żadnych dodatków. Oczywiście jeśli tylko masz ochotę, zaserwuj swoją jajecznicę z kromką ulubionego pieczywa (ale może to być też pieczywo keto, np. słynny chlebek chmurka, który nie zawiera grama mąki).
Do takiej jajecznicy warto dorzucić świeże warzywa już na samym talerzu. Pyszne i proste rozwiązanie to świeże pomidory albo ogórki. Można też wykorzystać kolorową paprykę. Kawałki papryki pokrój wtedy w kostkę i posyp nią jajecznicę, niczym chrupiącą, kolorową posypką. W takiej wersji zachwyci i smakiem, i wyglądem.