Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków to u mnie hit od lat. Danie jest o niebo lepsze od zwykłych placków

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Moving Moment
Nie lubisz trzeć ziemniaków na placki ziemniaczane? Zrób to danie z ugotowanych ziemniaków! Tak przygotowane placki ziemniaczane nie wymagają wiele pracy i zachwycają smakiem.

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością zarówno w Polsce, jak i za granicą. Moja rodzina również za nim przepada. Tradycyjna receptura wymaga starcia surowych ziemniaków, co bywa czasochłonnym i pracochłonnym procesem, zwłaszcza jeżeli na posiłek oczekuje kilka osób. I przyznam szczerze nie przepadam za tą czynnością. Dla tych, którzy szukają szybszej i mniej męczącej alternatywy, podaję przepis na placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. U mnie sprawdzają się rewelacyjnie.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

Tradycyjne placki ziemniaczane z surowych ziemniaków wymagają poświęceń. Tarcie warzyw często kończy się bolesnymi urazami, których można uniknąć, przygotowując masę z gotowanych ziemniaków. Świetnie sprawdzą się nie tylko ziemniaki, które zalegają w lodówce, ale także ziemniaki dopiero co ugotowane, przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie ugniecione tłuczkiem) i ostudzone. Przepis uwzględnia również dodatki z tradycyjnych placków ziemniaczanych, czyli jajko, surową cebulę, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.

Wskazówka: żeby podbić smak placków, możesz dodać do gotujących się ziemniaków 1-2 ząbki czosnku (obrane) oraz kilka gałązek koperku lub natki pietruszki.

Porada: jeżeli chcesz zrobić tradycyjne placki ziemniaczane, oszczędzając czas i energię na tarciu ziemniaków, to możesz w kilka chwil rozdrobnić ziemniaki malakserem lub skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której dodatkowo unikniesz odciskania ziemniaków przed dodaniem pozostałych składników.

Przepis: Placki ziemniaczane bez tarcia

Placki moną podać solo, ale też w wersji wytrawnej lub na słodko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
269 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże cebula
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Przygotowanie masy na plackiDo ziemniaczanego purée wbij jajka (możesz wcześniej roztrzepać jajka w małej miseczce, dzięki czemu łatwiej połączą się z ugotowanymi ziemniakami), cebulę oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj składniki na jednolitą masę, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Smażenie plackówRozgrzej olej na dużej patelni z grubym dnem. Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy z gotowanych ziemniaków, formując okrągłe placki. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron, aż ładnie się przyrumienią. Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: możesz też upiec placki w piekarniku, co sprawi, że będą mniej kaloryczne.

Dodatki do placków z gotowanych ziemniaków

Eksperymentuję ze smakiem placków z gotowanych ziemniaków, dodając do masy np. podsmażoną cebulkę, pokruszony twaróg, ser żółty, podsmażony bekon oraz różne zioła (np. oregano, tymianek, rozmaryn) i przyprawy (np. kolendra, płatki chili, przyprawa do dań z ziemniaków), dzięki którym prosta potrawa nabiera charakteru.

Placki ziemniaczane w wersji podstawowej oraz z dodatkami doskonale smakują m.in. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, twarożkiem, wędzonym łososiem, sosem pieczarkowym, sosem pomidorowym, a także gulaszem. W wersji z mięsnymi dodatkami zawsze serwuję danie z surówką. Do gulaszu świetnie pasują różne surówki z pekinki. Polecam przepis na najlepszą z receptur na surówkę z samej kapusty pekińskiej. Jesteś pyszna i łatwo modyfikować jej smak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...