Zamiast cebuli dodaję do ciasta inny składnik. Placki ziemniaczane smakują wspaniale

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Placki ziemniaczane doskonale smakują o każdej porze roku i dnia. Robi się je prosto i z niewyszukanych składników, dlatego często pojawiają się jako awaryjne danie. Ostatnio nie dodałam do nich cebuli tylko inny składnik. Wyszły fenomenalne.

By przygotować placki ziemniaczane, wystarczy zetrzeć ziemniaki i cebulę oraz połączyć je z jajkiem i mąką. Cztery proste składniki, a tyle smaku. Jak się jednak okazuje, zamiast cebuli doskonale sprawdzi się też inny dodatek. Przetestowałam go ostatnio i placki wyszły przepyszne. Warto czasami zrobić taką małą zmianę.

Co warto dodać do placków ziemniaczanych?

Najpopularniejszym dodatkiem do placków ziemniaczanych jest cebula. Dodaje potrawie wyraźniejszego smaku. Ten efekt można wzmocnić także innymi dodatkami. Do ciasta na placki ziemniaczane można też dodać posiekany koperek czy natkę pietruszki. Dobrze też sprawdzi się przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku albo trochę posiekanych kaparów.

Jak zrobić placki ziemniaczane ze szczypiorkiem?

Ostatnio robiąc placki ziemniaczane okazało się, że nie mam w domu cebuli. Na szczęście był szczypiorek, który doskonale ją zastąpił. Co więcej placki ziemniaczane wyszły nawet smaczniejsze niż zwykle. Miały wyraźniejszy i bardziej orzeźwiający smak. Zyskały też ciekawszy, apetyczny wygląd. Jednym słowem mała zmiana, a sporo korzyści.

Przepis: Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Umieść je na sicie, odciśnij nadmiar płynu. Z odstałego płynu dodaj do ziemniaków skrobię. Dodaj też mąkę, jajko, sporą ilość soli i trochę pieprzu. Składniki wymieszaj, na końcu połącz z posiekanym szczypiorkiem.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszczaj. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionym dodatkiem.

Z czym podać placki ziemniaczane ze szczypiorkiem?

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem wyjątkowo dobrze będą smakować podane z gęstą, kwaśną śmietaną lub kremowym twarożkiem. Śmietanę i twarożek warto wymieszać lub posypać posiekanym szczypiorkiem. Dobrze w roli dodatku sprawdzi się też gęsty jogurt naturalny wymieszany ze startym chrzanem albo przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warto go też doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...