Ta szybka sałatka makaronowa z szynką jest idealna na kolację. Składniki każdy ma w domu
Sałatki makaronowe można przyrządzać na wiele sposobów. Nasza propozycja to typowo zimowa sałatka, bo nie w niej świeżych warzyw, a ser, synka i ogórki konserwowe. To komfortowe, proste danie, które jest idealne na kolację, ale też jako posiłek do pracy czy do szkoły.
Jak zrobić sałatkę makaronową z szynką?
Sałatka z szynką i makaronem to danie, do którego potrzebujesz zaledwie kilku składników i założymy się, że prawdopodobnie masz je w kuchni. To oprócz wspomnianych makaronu i szynki także żółty ser, ogórki konserwowe i majonez, a aby dodać całości nieco świeżego smaku, również posiekany drobno zielony koperek.
Rada: jeśli nie masz szynki wędzonej, weź inną wędlinę, jaką akurat masz w lodówce. Może to być np. boczek, polędwica, ale też kiełbasa czy nawet parówki. W wersji bezmięsnej do sałatki można dodać np. ser wędzony lub wędzone tofu.
Do sałatki można wykorzystać makaron o dowolnym kształcie, choć makarony typu świderki, kolanka, pióra czy kokardki sprawdzają się tu najlepiej. Do sałatki można wykorzystać także makarony pełnoziarniste czy bezglutenowe (np. makaron z grochu).
Przepis: Sałatka makaronowa z szynką
Pomysł na sycącą sałatkę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 581 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego makaronu świderki
- 200 g żółtego sera
- 200 g szynki wędzonej
- 3 ogórki konserwowe
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŻółty ser i szynkę pokrój w kostkę lub słupki, ogórki pokrój w plasterki.
- Robienie sałatkiWrzuć wszystkie składniki do jednej miski, wymieszaj i dopraw do smaku.
Inne pomysły na sałatkę makaronową
Potraktuj ten przepis jako pyszną inspirację na szybkie danie z tego, co masz pod ręką. Do sałatki świetnie pasują także inne warzywa konserwowe, np. papryka czy cebulki marynowane w occie. Do sałatki warto też dorzucić świeże warzywa, np. seler naciowy, kolorową paprykę czy ogórka szklarniowego. Doskonale sprawdzi się też cebula. Śmiało wykorzystuj też warzywa z puszki, np. groszek lub fasolkę.
W tego typu sałatkach nigdy nie jest za dużo zieleniny. Oprócz koperku lub zamiast niego można dodać do sałatki posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek, ale też liście rukoli czy szpinaku.