Z fileta z kurczaka i smacznych dodatków robię pożywną sałatkę. Jest dobra na przekąskę i kolację
Bardzo lubię pożywne sałatki, bo są świetne nie tylko na przekąskę, ale też są w stanie zastąpić posiłek typu kolacja czy obiad. Do ich przygotowania często używam fileta z piersi kurczaka, bo szybko się go przyrządza i można go łączyć z wieloma dodatkami. Dziś przepis na pyszną sałatkę z kurczaka i nieoczywistych dodatków.
Jak przygotować filet z piersi kurczaka do sałatki?
Filet z piersi kurczaka przeznaczony na sałatkę trzeba wcześniej ugotować, upiec lub usmażyć. Pierwszy sposób jest bardzo dobry, bo mięso wychodzi miękkie, soczyste i lekkostrawne. Samo gotowanie nie wymaga od nas dużo uwagi. Trzeba tylko pamiętać, by mięsa nie gotować zbyt długo, bo zrobi się suche. Dobrze też gotować je w małej ilości wody lub wywaru, bo wtedy zachowa więcej składników odżywczych.
Filet z piersi kurczaka do sałatki można też upiec lub usmażyć. Pierwszy sposób nie jest zbyt ekonomiczny, bo trzeba rozgrzać piekarnik, a wcześniej jeszcze warto zrumienić pierś na patelni. Szybciej więc po prostu usmażyć filet na patelni, smażąc go po 2-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałka mięsa. Ugotowany czy upieczony filet wystarczy już tylko pokroić w dużą kostkę i wykorzystać do sałatki.
Jak zrobić pożywną sałatkę z fileta z piersi kurczaka?
Sałatka z filetem z piersi kurczaka to potrawa prosta i bardzo pożywna. Oprócz mięsa zawiera bowiem kilka składników, które dopełniają ją smakowo, a także pod względem odżywczym. Dorzucam bowiem do niej warzywa, a także migdały, pieczarki i ser. Po wymieszaniu z sosem, całość zamienia się w niezwykle smaczną przekąskę.
Przepis: Pożywna sałatka z kurczakiem
Sycąca sałatka z kurczaka, migdałów, pieczarek, selera naciowego, cebuli i sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łodygi selera naciowego
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 30 g spłatkowanych migdałów
- 50 g sera cheddar
- 50 g chrupiącej smażonej cebulki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kurczaka i seraFilet z piersi kurczaka opłucz, przypraw, ugotuj, usmaż lub upiecz. Po przestudzeniu pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Przygotowanie warzywSeler opłucz, pokrój na małe kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, krótko podsmaż na oleju.
- Łączenie składnikówW dużej misce połącz kurczaka, seler, migdały, pieczarki i ser cheddar. Dodaj sos z majonezu, śmietany, soku z cytryny i musztardy. Dokładnie wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku. Przed podaniem sałatkę posyp chrupiącą cebulką.
Z czym podać sałatkę z kurczaka?
Do sałatki z kurczaka nie dodaję żadnych skrobiowych składników, bo lubię ją podać z pieczywem czosnkowym. Moim zdaniem z tym dodatkiem smakuje najlepiej. I moja rodzina jest tego samego zdania. Jeśli jednak chcecie, by sałatka z kurczakiem była też źródłem węglowodanów, możecie do niej dodać trochę ugotowanego ryżu lub makaronu.