Najlepszy chleb w jajku, jaki jadłem. Odkryj jego sekret i zachwyć wszystkich tym prostym śniadaniem
Chleb w jajku to w moim domu jedno z ulubionych szybkich śniadań i świetny sposób na „recykling” pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości. Kromki chleba lub kawałki bułek smażone w jajku robię w różnych wariantach smakowych – na słono, słodko lub ostro. Ostatnio odkryłem świetny dodatek do wytrawnej masy jajecznej. Wypróbuj go.
Jak zrobić chleb w jajku z orzeźwiającym i pikantnym akcentem?
Chleb smażony w jajku jest chrupiący z zewnątrz, a miękki i wilgotny w środku. Klasyczna wersja tego dania, którą znam z dzieciństwa, jest bardzo delikatna i lekko mdła, a moja – dzięki dodatkowi przypraw, nabiera bardziej intensywnego smaku i aromatu. Suszona mięta dodaje potrawie lekko orzeźwiającego posmaku, a czarny pieprz lekko pikantnej nuty. Oczywiście kompozycji smakowych może być wiele, bo możesz zdecydować się również na inne pikantne dodatki (np. ostrą paprykę lub chili).
Przepis: Chleb smażony w jajku
To proste i tanie śniadanie nigdy się nie nudzi. Dzięki prostym dodatkom łatwo zmienić smak.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 346 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chleba
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- sól do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mieszanki jajecznejW głębokim talerzu lub misce rozbij jajka. Dodaj mleko, sól, pieprz i miętę. Roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą.
- Maczanie chlebaKromki chleba zamocz w mieszance jajecznej. Pozostaw je na kilka sekund z każdej strony, aby dobrze nasiąknęły mieszanką jajeczną.
- SmażenieNa patelni na średniej mocy palnika rozgrzej masło (opcjonalnie oliwę lub olej rzepakowy). Smaż chleb z obu stron przez około 2–3 minuty, aż nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiący. Kromki zdejmij na talerz z papierowym ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak podawać chleb smażony w jajku?
Smażony chleb podawaj gorący. Jeśli lubisz ciągnący się ser żółty, polecam posypać gorące kromki tartym serem (zrób to od razu po zdjęciu z patelni). Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do chleba smażonego w jajku doprawionym miętą i czarnym pieprzem jest jogurtowy dip czosnkowy. Aby go przygotować, wystarczy wymieszać jogurt naturalny lub skyr z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i ewentualnie kroplą soku z cytryny.
Kromki z tak wyrazistą masą jajeczną świetnie komponują się również z dodatkiem gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego oraz świeżych warzyw (np. pomidorów, ogórków). Idealnie pasuje też ser feta oraz posiekana świeża natka pietruszki. Jak widzisz za każdym razem twoje szybki i proste śniadanie z chleba w jajku może wyglądać i smakować inaczej.