Najlepszy chleb w jajku, jaki jadłem. Odkryj jego sekret i zachwyć wszystkich tym prostym śniadaniem

Dodano:
Chleb w jajku Źródło: Shutterstock / Melody's Dreams
Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Ja również się nim zajadałem. Teraz robię to proste danie lekko zmodyfikowane. Mała zmiana, a duża różnica w smaku. Poznaj mój sekret.

Chleb w jajku to w moim domu jedno z ulubionych szybkich śniadań i świetny sposób na „recykling” pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości. Kromki chleba lub kawałki bułek smażone w jajku robię w różnych wariantach smakowych – na słono, słodko lub ostro. Ostatnio odkryłem świetny dodatek do wytrawnej masy jajecznej. Wypróbuj go.

Jak zrobić chleb w jajku z orzeźwiającym i pikantnym akcentem?

Chleb smażony w jajku jest chrupiący z zewnątrz, a miękki i wilgotny w środku. Klasyczna wersja tego dania, którą znam z dzieciństwa, jest bardzo delikatna i lekko mdła, a moja – dzięki dodatkowi przypraw, nabiera bardziej intensywnego smaku i aromatu. Suszona mięta dodaje potrawie lekko orzeźwiającego posmaku, a czarny pieprz lekko pikantnej nuty. Oczywiście kompozycji smakowych może być wiele, bo możesz zdecydować się również na inne pikantne dodatki (np. ostrą paprykę lub chili).

Przepis: Chleb smażony w jajku

To proste i tanie śniadanie nigdy się nie nudzi. Dzięki prostym dodatkom łatwo zmienić smak.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
346 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mieszanki jajecznejW głębokim talerzu lub misce rozbij jajka. Dodaj mleko, sól, pieprz i miętę. Roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą.
  2. Maczanie chlebaKromki chleba zamocz w mieszance jajecznej. Pozostaw je na kilka sekund z każdej strony, aby dobrze nasiąknęły mieszanką jajeczną.
  3. SmażenieNa patelni na średniej mocy palnika rozgrzej masło (opcjonalnie oliwę lub olej rzepakowy). Smaż chleb z obu stron przez około 2–3 minuty, aż nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiący. Kromki zdejmij na talerz z papierowym ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jak podawać chleb smażony w jajku?

Smażony chleb podawaj gorący. Jeśli lubisz ciągnący się ser żółty, polecam posypać gorące kromki tartym serem (zrób to od razu po zdjęciu z patelni). Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do chleba smażonego w jajku doprawionym miętą i czarnym pieprzem jest jogurtowy dip czosnkowy. Aby go przygotować, wystarczy wymieszać jogurt naturalny lub skyr z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i ewentualnie kroplą soku z cytryny.

Kromki z tak wyrazistą masą jajeczną świetnie komponują się również z dodatkiem gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego oraz świeżych warzyw (np. pomidorów, ogórków). Idealnie pasuje też ser feta oraz posiekana świeża natka pietruszki. Jak widzisz za każdym razem twoje szybki i proste śniadanie z chleba w jajku może wyglądać i smakować inaczej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...