Pikantna surówka z kapusty i marchewki. Ekspresowy, chrupiący dodatek zmieni twoje obiady na lepsze

Dodano:
Surówka z kapusty i marchewki Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Ekspresowa surówka z kapusty i marchewki wzbogacona o pikantny dodatek zachwyca chrupkością i świeżością. Podaję ją z różnymi sosami, dzięki czemu nigdy się nie nudzi.

Połączenie delikatnej w smaku białej kapusty, słodkiej marchewki i pikantnej papryczki chili zachwyca bogatym smakiem oraz świetnie komponuje się z różnorodnymi daniami. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Jak zrobić surówkę z kapusty i marchewki z pikantną nutą?

Aromatyczną surówkę robię z kapusty białej (opcjonalnie kapusty młodej), soczystych, słodkich marchewek, a także pozbawionej gniazda nasiennego papryczki chili. Surówka ma lekko pikantny smak, który doskonale równoważy słodycz marchewki. Warzywa mieszam z prostym sosem na bazie oliwy z oliwek oraz soku z cytryny i odstawiam na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Jeżeli chcesz wzbogacić prostą surówkę z 3 składników, to dodaj do niej np. białą część pora, selera naciowego, soczyste jabłko i cebulę.

Przepis: Surówka z kapusty, marchewki i chili

Pyszna i szybka w przygotowaniu surówka z pikantną nutą.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
147 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia papryczka chili

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywKapustę i marchewkę obierz. Kapustę posiekaj lub zetrzyj na mandolinie, a marchewkę pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Im większe kawałki warzyw, tym bardziej chrupiąca surówka. Papryczkę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj oliwę z oliwy z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Łączenie składnikówWymieszaj warzywa z sosem i odstaw surówkę na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Inne warianty sosów do pikantnej surówki z kapusty i marchewki

Smak surówki z mojego przepisu możesz zmienić, dodając do warzyw różne sosy. Godne polecenia są np.:

  • klasyczny sos winegret (oliwa z oliwek, ocet jabłkowy/sok z cytryny, ostra musztarda, sól i pieprz),
  • sos jogurtowy z czosnkiem (jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę lub granulowany czosnek, sól),
  • sos limonkowo-miodowy (sok i skórka z limonki, miód, oliwa z oliwek, sól i pieprz),
  • sos jogurtowo-ziołowy (jogurt naturalny, oregano, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz),
  • sos azjatycki (sos sojowy, oliwa z oliwek/olej sezamowy, sok z limonki i miód, starty na tarce korzeń imbiru),
  • sos z oliwy i ziół (oliwa z oliwek, natka pietruszki, koperek, lubczyk),
  • sos musztardowo-majonezowy (majonez, śmietana, musztarda, sól i pieprz).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...