Ugotowane ziemniaki i tylko 4 dodatki. Ta szybka sałatka smakuje obłędnie i syci na długi czas
Zawierająca jedynie 5 składników sałatka ziemniaczana może z powodzeniem zastąpić jednodaniowy obiad lub kolację. Danie jest bardzo sycące oraz stanowi pełnowartościową propozycję pod względem zawartości składników odżywczych, bo znajdują się w nim m.in. białko, witaminy, minerały oraz zdrowe tłuszcze.
Jak ugotować ziemniaki do sałatki?
Gotowanie ziemniaków do sałatki wymaga przestrzegania 2 zasad, dzięki którym zachowają odpowiednią konsystencję. Po pierwsze i najważniejsze – do sałatki nadają się ziemniaki typu kulinarnego A (tzw. ziemniaki sałatkowe), a także ziemniaki typu kulinarnego B, czyli ziemniaki ogólnoużytkowe o niezbyt wysokiej zawartości skrobi. Niewielka ilość skrobi powoduje, że ziemniaki nie rozpadają się w czasie gotowania, krojenia i mieszania.
Drugą i równie ważną kwestią jest sposób gotowania warzyw. Polecam ugotować ziemniaki w mundurkach (bez wcześniejszego obierania), dzięki czemu będą zawierały więcej składników odżywczych. Ugotowane ziemniaki trzeba przelać zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną w śródziemnomorskim stylu?
Sałatka ziemniaczana z poniższego przepisu jest gotowa ekspresowo. Śródziemnomorski smak nadają potrawie pyszne dodatki, czyli tuńczyk z puszki, oliwa z oliwek oraz aromatyczne oliwki. Dodaję do sałatki również ugotowane na twardo jajka, które doskonale komponuje się ze smakiem pozostałych składników.
Wskazówka: w zależności od preferencji oraz stosowanej diety możesz dodać do sałatki tuńczyka w oliwie, wodzie lub sosie własnym, a także zastąpić rybę z puszki wędzonym łososiem lub pstrągiem.
Przepis: Sałatka ziemniaczana w śródziemnomorskim stylu
Pyszna sałatka z tuńczykiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 455 w każdej porcji
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- kilka gałązek koperku do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie odcedź, wystudź i pokrój w dużą kostkę.
- Przygotowanie pozostałych składnikówTuńczyka i oliwki odsącz z zalewy. Podziel rybę na mniejsze kawałki. Jajka pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem.
- WykonanieUmieść składniki sałatki w misce, oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą i delikatnie wymieszaj.
Sałatkę podaję od razu po przygotowaniu. Porcje potrawy dekoruję koperkiem.
Co jeszcze dodać do sałatki ziemniaczanej z tuńczykiem?
Przepis podstawowy na sałatkę możesz wzbogacić, dodając np. czerwoną lub białą cebulę, cebulkę dymkę, fasolę białą lub czerwoną, świeże warzywa (np. seler naciowy, liście szpinaku, kolorowe papryki) oraz zblanszowane różyczki kalafiora bądź brokułu, ewentualnie ugotowaną fasolkę szparagową.