Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami. Mój prosty patent na pyszną kolację
A ty co jadasz na kolację? Wiele osób przyrządza kanapki, bo są szybkie i można dowolnie z nimi eksperymentować w kuchni. Jednak pieczywo nawet z ulubionymi dodatkami w końcu może się znudzić. W takich sytuacjach korzystam ze sprawdzonego przepisu na pyszną kolację na ciepło. Ponieważ w kuchni cenię proste przepisy na dania pełne smaku, to jednym z moich ulubionych są obłędne bakłażany. Do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Reszta należy już do piekarnika. Gwarantuję, że efekt zachwyci każdego domownika.
Jak zrobić bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami?
Trudno znaleźć lepszy i prostszy pomysł na wartościowy wieczorny posiłek. Aby przygotować bakłażany z mojego przepisu, należy je umyć, pokroić w plastry i posypać solą. Dzięki temu puszczą odrobinę wody i stracą gorzki posmak. Potem trzeba przyrządzić pastę z czosnku i oliwy. Nacieram nią plastry bakłażanów, układam pomidory pokrojone w plastry i przykrywam serem mozzarella. Nie żałuję też pieprzu i oregano. Bakłażany z takimi dodatkami wstawiam do piekarnika na 30 minut. Po upływie tego czasu prosta i pyszna kolacja jest gotowa do podania. Będzie smakować też wegetarianom i osobom, które cenią wartościową dietę. Danie jest proste, lekkie i przenosi nas w kulinarny rejon Morza Śródziemnego.
Porada: świeże pomidory możesz zastąpić dobrej jakości pulpą pomidorową.
Przepis: Bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami
Bakłażany z dodatkiem czosnku, pomidorów i mozzarelli z piekarnika
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 385 w każdej porcji
Składniki
- 350 g bakłażanów
- 400 g pomidorów
- 250 g mozzarelli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanówBakłażany umyj, pokrój w niezbyt grube plastry i oprósz solą. Warzywa na chwilę odstaw, by puściły sok. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.
- Robienie pasty z oliwy i czosnkuBakłażana osusz ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pastą posmaruj plastry bakłażana.
- Zapiekanie bakłażanaNatłuść naczynie żaroodporne, ułóż w nim bakłażana, warstwę pomidorów, mozzarelli i posyp pieprzem oraz oregano. Danie zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
Z czym podawać bakłażany zapiekane z mozzarellą i pomidorami?
To proste i wartościowe danie na kolację można podać ze świeżym pieczywem. Bakłażany w takim wydaniu będą też smakować z sosem jogurtowo-czosnkowym. Przepis można dowolnie urozmaicić i użyć jeszcze mięsa mielonego. Kolacja będzie pyszna, pożywna i polubi ją cała rodzina. Danie po wyjęciu z piekarnika warto posypać natką pietruszki.