Weź dwa tanie warzywa i lekki sos. Ta prosta surówka do obiadu smakuje obłędnie

Dodano:
Surówka z kapusty i marchewki Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Masz już pomysł na obiad, ale nie wiesz, jaką surówkę do niego podać? W takim razie ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Z kapusty i marchewki zrobisz smaczną i tanią surówkę. Lekki sos znakomicie dopełni smak.

Surówki warto jeść przez cały rok. Jednak zimą są one dla naszego organizmu prawdziwą skarbnicą witamin. W tym okresie można sięgnąć po tanie i wartościowe warzywa. Surówka z kapusty i marchewki wychodzi chrupiąca, pyszna i pasuje do każdego dania obiadowego. Zdrowy dodatek z lekkim sosem będzie smakował całej rodzinie.

Dlaczego warto jeść białą kapustę i marchewkę?

Surówka z kapusty i marchewki jest pyszna, prosta i bogata w witaminy. Oprócz tego kosztuje niewiele, a warzywa kupimy w każdym warzywniaku i supermarkecie. Tanie warzywa będą jak znalazł do surówki na obiad w chłodne dni. Kapusta dostarczy nam porcji witamin A i C. Zawiera też kwas foliowy, potas, wapń i magnez.

Jedzenie kapusty doskonale wpływa na naszą odporność i układ oddechowy. A kapustę warto połączyć z marchewką. To zdrowe i pyszne połączenie. Wszystko dlatego, że marchewka jest również bogata w witaminę A, C, K i witaminy z grupy B. Jedzenie tego taniego warzywa doskonale działa na narząd wzroku, trawienie i układ sercowo-naczyniowy.

Jak zrobić surówkę z kapusty i marchewki?

Surówka z kapusty i marchewki jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy poszatkować kapustą i marchewkę zetrzeć na tarce. Po połączeniu warzyw trzeba zrobić sos z gęstego jogurtu naturalnego i odrobiny soku z cytryny. Smak sosu można podkręcić przez dodanie czosnku przeciśniętego przez praskę. Teraz już tylko wystarczy ten lekki sos doprawić solą i pieprzem. Surówka ma genialny smak, jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna.

Przepis: Surówka z białej kapusty i marchewki

Biała kapusta i marchewka to idealna para, więc surówka z nich smakuje wybornie. Ta witaminowa bomba pasuje do każdego obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 marchewki

Na sos:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szatkowanie i krojenieKapustę poszatkuj, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszaj w dużej misce.
  2. Przygotowanie sosuDo mniejszej miseczki przełóż gęsty jogurt naturalny i wyciśnij sok z cytryny. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Łączenie sosu z warzywamiWlej sos do startych warzyw i wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki i zostaw na godzinę, by smaki się przegryzły.

Inne dodatki do taniej surówki z kapusty i marchewki

Surówka z kapusty i marchewki z lekkim sosem wychodzi chrupiąca i ma wyrazisty smak. To zasługa sosu z odrobiną czosnku. Surówkę możemy modyfikować i dodawać do niej ulubione składniki. Pasuje do niej jabłko i cebula. Do sosu można dołożyć majonez lub trochę śmietany. Surówkę przed podaniem warto posypać też natką pietruszki. Wychodzi bardzo smaczna i pasuje do mięsnych oraz wegetariańskich dań obiadowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...