Weź dwa tanie warzywa i lekki sos. Ta prosta surówka do obiadu smakuje obłędnie
Surówki warto jeść przez cały rok. Jednak zimą są one dla naszego organizmu prawdziwą skarbnicą witamin. W tym okresie można sięgnąć po tanie i wartościowe warzywa. Surówka z kapusty i marchewki wychodzi chrupiąca, pyszna i pasuje do każdego dania obiadowego. Zdrowy dodatek z lekkim sosem będzie smakował całej rodzinie.
Dlaczego warto jeść białą kapustę i marchewkę?
Surówka z kapusty i marchewki jest pyszna, prosta i bogata w witaminy. Oprócz tego kosztuje niewiele, a warzywa kupimy w każdym warzywniaku i supermarkecie. Tanie warzywa będą jak znalazł do surówki na obiad w chłodne dni. Kapusta dostarczy nam porcji witamin A i C. Zawiera też kwas foliowy, potas, wapń i magnez.
Jedzenie kapusty doskonale wpływa na naszą odporność i układ oddechowy. A kapustę warto połączyć z marchewką. To zdrowe i pyszne połączenie. Wszystko dlatego, że marchewka jest również bogata w witaminę A, C, K i witaminy z grupy B. Jedzenie tego taniego warzywa doskonale działa na narząd wzroku, trawienie i układ sercowo-naczyniowy.
Jak zrobić surówkę z kapusty i marchewki?
Surówka z kapusty i marchewki jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy poszatkować kapustą i marchewkę zetrzeć na tarce. Po połączeniu warzyw trzeba zrobić sos z gęstego jogurtu naturalnego i odrobiny soku z cytryny. Smak sosu można podkręcić przez dodanie czosnku przeciśniętego przez praskę. Teraz już tylko wystarczy ten lekki sos doprawić solą i pieprzem. Surówka ma genialny smak, jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna.
Przepis: Surówka z białej kapusty i marchewki
Biała kapusta i marchewka to idealna para, więc surówka z nich smakuje wybornie. Ta witaminowa bomba pasuje do każdego obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki białej kapusty
- 3 marchewki
Na sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szatkowanie i krojenieKapustę poszatkuj, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszaj w dużej misce.
- Przygotowanie sosuDo mniejszej miseczki przełóż gęsty jogurt naturalny i wyciśnij sok z cytryny. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Łączenie sosu z warzywamiWlej sos do startych warzyw i wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki i zostaw na godzinę, by smaki się przegryzły.
Inne dodatki do taniej surówki z kapusty i marchewki
Surówka z kapusty i marchewki z lekkim sosem wychodzi chrupiąca i ma wyrazisty smak. To zasługa sosu z odrobiną czosnku. Surówkę możemy modyfikować i dodawać do niej ulubione składniki. Pasuje do niej jabłko i cebula. Do sosu można dołożyć majonez lub trochę śmietany. Surówkę przed podaniem warto posypać też natką pietruszki. Wychodzi bardzo smaczna i pasuje do mięsnych oraz wegetariańskich dań obiadowych.