Najlepszy chrust na tłusty czwartek robię w pół godziny. Bez zbijania ciasta, bez wykrawania
Dla większości z nas Tłusty Czwartek to normalny dzień pracy (czy ktoś bierze wolne na to, aby smażyć pączki czy chrust?) i ciężko znaleźć przestrzeń na to, aby spędzić w kuchni dużo czas na przygotowaniu pyszności na ten dzień. Ja sama, choć uwielbiam domowe pączki, nie zawsze mam możliwość przygotowania ich właśnie w ten jeden, konkretny dzień w roku. To nie oznacza, że rezygnuję z domowych przysmaków. Wtedy robię przepyszny, ekspresowy chrust lany.
Jak zrobić chrust lany?
Ozłociłabym kogoś, kto wymyślił ten patent. Chrust lany to proste ciasto, które wylewa się prosto na rozgrzany tłuszcz. Ja zwykle przekładam to ciasto do rękawa cukierniczego i biorę tylkę z dużym okrągłym otworem. Ale nie trzeba mieć rękawa i specjalnych końcówek, aby sobie poradzić. Ciasto można przełożyć do zwykłego worka i ściąć jeden z rogów, lub napełnić nim butelkę i wylewać ciasto na tłuszcz przez otwór zrobiony w butelce. Chrust można wylewać, tworząc na tłuszczu dowolne kształty. Ja najczęściej robię ślimaczki: jest to łatwe i efektownie potem wygląda na talerzu.
Od wielkości otworu, którym lane jest ciasto, zależy grubość chrustu. Ja lubię grubsze chruściki, które są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Jeśli chcesz uzyskać efekt bardzo chrupiącego przysmaku, zrób cieńszą dziurkę.
Przepis: Chrust lany
Szybki i łatwy chrust na Tłusty Czwartek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 318 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 2 łyżki spirytusu
- 2 jajka
- 1 łyżka drobnego cukru
- szczypta soli
dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaOddziel białka od żółtek. Mąkę energicznie wymieszaj z mlekiem i szczyptą soli. Dodaj spirytus i wymieszaj. Dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, na koniec dodaj cukier i jeszcze chwilę ubijaj. Wmieszaj białka delikatnie do ciasta.
- Smażenie chrustuRozgrzej tłuszcz na patelni lub w rondlu (tłuszcz powinien mieć głębokość ok. 2-3 cm, chrust musi pływać i nie dotykać dna naczynia). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (do 1 cm średnicy) albo do woreczka ze ściętym końcem. Wylewaj na rozgrzany olej ciasto, tworząc dowolne kształty. Smaż na złoto z obu stron. Wykładaj chrusty na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Jak podawać chrust lany?
Chrust lany najlepiej smakuje od razu, dobrze odsączony z tłuszczu na ręczniku kuchennym, jeszcze ciepły. U mnie kolejne porcje znikają zawsze błyskawicznie. Chrust obowiązkowo posypuję sporą ilością cukru pudru. Gotowy chrust można też zaserwować z roztopioną w miseczce czekoladą i maczać w nim przysmak, niczym hiszpańskie churrosy.