Z ciasta francuskiego robię chrupiące trójkąciki. Sekretem jest farsz z dwóch składników
Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce – tego powtarzać nikomu nie trzeba. Można z niego wyczarować pyszne i szybkie przekąski wytrawne i słodkie. Ja przyznaję, że choć uwielbiam słodycze, to ciasto francuskie jednak wybieram w wersji na słono. A wersja ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych.
Jak zrobić francuskie trójkąty ze szpinakiem?
Sekretem farszu jest przesmażony krótko szpinak z dodatkiem kremowej, słonej fety. Do tego spora ilość pieprzu i umiarkowana ilość soli (koniecznie spróbuj farszu przed posoleniem ze względu na słony ser).
Same trójkąciki robi się bardzo łatwo. Ja sklejam je niczym pierogi i układam na papierze do pieczenia. Rada: do pieczenia przekąsek z ciasta francuskiego używam papieru, w który było zawinięte ciasto, to prosty patent na mniej odpadów w kuchni.
Jeśli lubisz, do smażenia szpinaki możesz dodać także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Przepis: Trójkąciki ze szpinakiem
Pyszna przekąska z ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 258 w każdej porcji
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 200 g szpinaku
- 120 g sera feta
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuRozgrzej oliwę na patelni, wrzuć szpinak i smaż, aż liście stracą na objętości. Dodaj ser feta, rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw farsz pieprzem i solą. Odstaw do ostudzenia.
- Robienie trójkącikówPokrój ciasto francuskie na kwadraty. Na każdy kładź porcję ostudzonego farszu i zamykaj ciasto niczym pierożki i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmąć z mlekiem, posmaruj trójkąty i posyp sezamem.
- Pieczenie trójkącikówPiecz trójkąciki ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza lub według instrukcji na opakowaniu.
Gotowe trójkąciki świetnie smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i po ostygnięciu. Można je serwować z ulubionymi sosami na bazie jogurtu czy śmietany, np. sosem czosnkowym czy tatarskim.
Inne pomysły na farsz do ciasta francuskiego
Chrupiące trójkąciki można napełnić dowolnym farszem, nie tylko takim ze szpinaku i sera feta. Pyszny farsz można zrobić np. z przesmażonych pieczarek z dodatkiem tartego, żółtego sera albo pieczarek ze szpinakiem. Dobrym pomysłem jest także pesto. Czy to zielone pesto z bazylii lub natki pietruszki, czy to czerwone pesto zrobione z suszonych pomidorów. Jeśli zależy ci na mięsnym akcencie, do farszu ze szpinakiem i fetą dodaj pokrojony w kostkę przesmażony na złoto boczek.