Ta kawa to dla mnie najlepszy zimowy deser. Spróbuj, a zły nastrój przeminie

Dodano:
Kawa deserowa Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Każdy łyk tej kawy to przyjemność, której trudno się oprzeć. Ma słodki, kremowy smak, który przypomina desery.

Kawa z cynamonem, syropem karmelowym i bitą śmietaną to mała przyjemność, która poprawia nastrój. Cynamon ma właściwości, które wpływają na poprawę samopoczucia, łagodząc stres i podnosząc poziom energii. Bita śmietana i syrop karmelowy dodają słodyczy, co wyzwala w organizmie endorfiny – hormony szczęścia. Ciepła kawa działa uspokajająco, a jej aromat pobudza zmysły, co w połączeniu z chwilą relaksu pozwala zapomnieć o codziennych troskach. To mój sprawdzony sposób na poprawę humoru. Spróbuj, a poczujesz się lepiej już po pierwszym łyku.

Jak zrobić zimową kawę deserową?

Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste. Wystarczy, że zaparzysz ulubioną kawę, najlepiej mocną, i dodasz do niej cynamon. Potem ubijesz bitą śmietanę, a następnie połączysz składniki. Jeśli chcesz, by bita śmietana była bardziej stabilna, dodaj do niej łyżeczkę mascarpone lub serka śmietankowego. Dzięki temu śmietana dłużej utrzyma swoją konsystencję, zwłaszcza jeśli przygotowujesz kawę na kilka minut przed podaniem.

Przepis: Kawa deserowa

Aromatyczna kawa ze słodką cynamonowo-karmelową nutą i bitą śmietaną.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
325

Składniki

  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy (np. espresso lub parzonej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka syropu karmelowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Do dekoracji:

  • 1-2 laseczka cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • odrobina syropu karmelowego do polania bitej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kawyZaparz kawę (np. espresso lub kawę parzoną) i przelej ją do filiżanki lub szklanki. Do gorącej kawy dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu i dobrze wymieszaj, aby cynamon się rozpuścił. Cynamon doda kawie korzennego, ciepłego aromatu.
  2. Przygotowanie bitej śmietanyW misce ubij śmietanę 30% z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  3. Połączenie składnikówDo przygotowanej kawy z cynamonem dodaj 1 łyżkę syropu karmelowego (możesz dostosować ilość syropu do własnych preferencji) i wymieszaj. Na powierzchnię kawy nałóż bitą śmietanę.
  4. DekorowanieKawę z bitą śmietaną polej odrobiną syropu karmelowego i udekoruj laseczką cynamonu lub gwiazdką anyżu.

Wskazówka: jeśli chcesz, by kawa była lżejsza, zamiast śmietany możesz użyć mleka kokosowego lub roślinnego (np. migdałowego), które także doda aromatu, ale będzie mniej kaloryczne.

Co dodać do zimowej kawy deserowej?

Kawę można bardzo łatwo wzbogacić, dodając różne składniki, które podkreślą jej deserowy charakter. Zamiast syropu karmelowego, spróbuj użyć syropu czekoladowego, orzechowego lub waniliowego – każda wersja wprowadzi nowy smak. Dodatkowo, zamiast bitej śmietany, możesz dodać serka mascarpone lub śmietany kokosowej. Możesz również posypać kawę startą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub kawałkami orzechów. Jeśli lubisz korzenne akcenty, dodaj szczyptę imbiru lub gałki muszkatołowej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...