Zasypuję jabłka mieszanką ze zdrowym dodatkiem. Obłędnie pyszna szarlotka w pół godziny
Szarlotka to zawsze dobry pomysł, ale ten deser z jabłkami to prawdziwy szarlotkowy game changer. To jabłka zapiekane pod pyszną, mocno chrupiącą kruszonką, której bazą nie jest mąka, a dużo zdrowsze płatki owsiane. Dopełnieniem całości są pyszne orzechy pekan, które są nie tylko kolejnym zdrowym elementem deseru, ale i ozdobą. Z przygotowaniem takiej szarlotki poradzi sobie każdy, bo nie ma tu nic, co mogłoby się nie udać.
Jak zrobić jabłka z kruszonką?
Do zrobienia tej szarlotki możesz wykorzystać dowolne jabłka, jednak świetnie sprawdzą się tu przede wszystkim kwaśniejsze odmiany, np. antonówka czy rewelacyjna szara reneta. Ja zawsze kroję jabłka razem ze skórką, ale oczywiście można je obrać.
Sama kruszonka to prosta kruszonka na bazie płatków owsianych. Połowę płatków jednak należy rozdrobnić w mikserze czy nawet używając blendera. Chodzi o to, aby miały strukturę mąki, nie musi ona jednak być idealnie zmielona. Kruszonka powinna być zimna, dlatego po wyrobieniu jej (najlepiej to robić dłonią, rozcierając w palcach składniki), warto włożyć ją do lodówki lub nawet do zamrażarki. Schłodzona będzie po upieczeniu idealnie chrupiąca.
Rada: bazując na przepisie na kruszonkę owsianą, możesz zapiec pod nią także inne owoce lub owocową mieszankę, mogą to być śliwki, mieszanka owoców jagodowych, ale też np. jabłka, gruszki i rodzynki. Do przyrządzenia deseru nadają się także owoce mrożone.
Przepis: Szarlotka z owsianą kruszonką
Jabłka zapiekane pod kruchą kołderką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 696 w każdej porcji
Składniki
- 4 jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cytryny
- 100 g orzechów pekan
na kruszonkę:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie kruszonki1 szklankę płatków owsianych zmiksuj na grubą mąkę. Wymieszaj z całymi płatkami, dodaj cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszaj dłonią, aż składniki połączą się. Odstaw kruszonkę do lodówki.
- Szykowanie jabłekJabłka pokrój w kostkę lub w plasterki. Miód wymieszaj z cytryną, dodaj do jabłek i dobrze wymieszaj wszystko.
- Pieczenie szarlotkiDo naczynia żaroodpornego wsyp jabłka, wyłóż na nie kruszonkę, a na wierzchu ułóż orzechy. Zapiekaj wszystko ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać szarlotkę z owsianą kruszonką?
Jabłka z kruszonką można zajadać zarówno w wersji na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno (deser rewelacyjnie smakuje nawet na drugi dzień). Jeśli podajesz szarlotkę na ciepło, połóż obok gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych i udekoruj wszystko bitą śmietaną.