Z ciasta francuskiego i pożywnego dodatku robię pyszne rogaliki. Są idealne na przekąskę

Dodano:
Kiełbaski w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Stephanie Frey
Jak zrobić smaczną i prostą przekąskę z ciasta francuskiego? Dziś jedna z doskonałych propozycji. Do jej przygotowania wystarczą w zasadzie dwa składniki. Przygotowane z nich rogaliki sprawdzą się też jako imprezowa przekąska.

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, za jego smak i możliwości, jakie daje. Można bowiem z niego szybko przyrządzić całe mnóstwo słodkości i potraw wytrawnych. Dziś w 15 minut zrobię z jego udziałem pożywną przekąskę. Będzie się piekła 15 minut, a więc łączny czas przygotowania tego chrupiącego przysmaku to zaledwie pół godziny. Myślę, że każdy wygospodaruje tyle czasu, na przygotowanie czegoś smacznego.

Czym można nadziać wytrawne rogaliki z ciasta francuskiego?

Jeśli chcecie przygotować z ciasta francuskiego wytrawne rogaliki, macie do wyboru kilka prostych nadzień. Możecie sięgnąć po kawałki parówek lub kiełbasek, a także po pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Dobrze też sprawdzi się farsz pieczarkowy, szpinakowy czy z doprawionego na ostro sera twarogowego.

Jak zrobić rogaliki z kiełbaskami?

Przygotowanie tej smacznej, efektownej przekąski to przysłowiowa bułka z masłem. Ciasto należy nieco ocieplić w temperaturze pokojowej, by łatwo dało się formować. Potem trzeba je pokroić na trójkąty i owijać nimi kawałki kiełbasek. Po upieczeniu otrzymujemy pożywną, chrupiącą przekąskę.

Przepis: Rogaliki z kiełbaskami

Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane kiełbaskami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 5 kiełbasek frankfurterek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki 20 minut wcześniej. Rozwiń je, pokrój na trzy pasy, a potem podziel pasy na kształtne trójkąty.
  2. Formowanie rogalikówKażdą kiełbaskę pokrój na 3 kawałki równej długości. Na jednym boku każdego trójkąta połóż kawałek kiełbaski i owiń go ciastem.
  3. Pieczenie rogalikówRogaliki lekko zagnij, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Uformowane i posmarowane masą jajową rogaliki możecie posypać np. sezamem czarnym lub białym albo nasionami czarnuszki. Będą wyglądały niezwykle apetycznie.

Z czym podać rogaliki z kiełbaskami?

Rogaliki z kiełbaskami doskonale smakują bez żadnych dodatków. Jednak możecie je podać z ulubionym sosem. Dobrze będzie tu pasował np. sos paprykowy, czosnkowy czy musztardowy. Możecie też sięgnąć po gotowy ketchup czy azjatycki sos słodko-kwaśny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...