Ten pyszny makaron z mięsem zaskoczy każdego. Sprawdź, jak szybko i łatwo go zrobić

Dodano:
Makaron z mięsem Źródło: Shutterstock / Irit
Makaron z mięsem to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Zachęcam do wypróbowania przepisu na potrawę, która posmakuje nie tylko wielbicielom kuchni polskiej.

Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, a smakuje fenomenalnie. Przygotowuję to danie z ugotowanym osobno makaronem, ale możesz dodać do podsmażonego mięsa, warzyw oraz bulionu suchy makaron i gotować na patelni, aż składniki zmiękną.

Jaki makaron wybrać do dań z mięsem?

Przygotowując dania z niezbyt gęstym sosem oraz dużymi kawałkami mięsa i warzyw, najlepiej wybrać makaron świderki, rurki lub kokardki. Doskonale sprawdzi się makaron z pszenicy durum, który po ugotowaniu jest twardszy i bardziej sprężysty niż zwykłe makarony pszenne. Z mięsno-warzywnym sosem możesz podać również makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika pokarmowego.

Jak zrobić makaron z mięsem?

Makaron z mięsem to bardzo proste danie, które można przygotować od A do Z lub wykorzystać makaron bądź gulasz mięsno-warzywny z wczorajszego obiadu. Poniższy przepis uwzględnia użycie schabu wieprzowego, ale jako dodatek do sosu nada się również smażona lub pieczona pierś kurczaka oraz mięso z rosołu, które wystarczy dodać do podduszonych warzyw i doprawić. Tę wersję tego dania robi się dużo szybciej. Makaron z mojego przepisu świetnie smakuje też w wersji bezmięsnej. Przygotowując go w wersji wegańskiej, możesz wzbogacić smak potrawy, dodając np. pieczarki, boczniaki, cukinię i pomidory.

Odpowiednią konsystencję sosu zapewnia odparowanie nadmiaru płynu podczas duszenia składników. Jeżeli chcesz przygotować makaron z mięsem i warzywami na jednej patelni, to zwiększ ilość bulionu o 200 ml.

Makaron z mięsem i warzywami możesz zamienić w potrawę w azjatyckim stylu. Wystarczy, że dodasz na patelnię np. świeży korzeń imbiru, marynowane pędy bambusa, skórkę i sok z cytryny lub limonki, odrobinę miodu, sos sojowy oraz uprażony na suchej patelni jasny i ciemny sezam.

Wskazówka: przepis możesz modyfikować, zastępując makaron kaszą, ryżem, podsmażonymi kopytkami bądź włoskimi kluskami gnocchi.

Przepis: Makaron z mięsem

Genialny obiad dla całej rodziny, którego smak łatwo zmienisz, dopasowując do waszych upodobań.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
748 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu świderki
  • 400 g schabu wieprzowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos z warzywami:

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 cm kawałek zielonej części pora
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • mały pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie i smażenie mięsaSchab oczyść z błon, umyj i osusz. Pokrój mięso w paseczki lub kostkę i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Gdy mięso się przyrumieni, zdejmij je z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski.
  2. Przygotowanie i smażenie warzywCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Papryki i pora umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę lub paseczki. Pora pokrój w ukośne półplasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj warzywa oraz oregano i tymianek. Smaż 3-4 minuty, często mieszając.
  3. DuszenieDodaj ponownie na patelnię mięso i zalej składniki bulionem. Duś na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Porada: jeżeli na patelni znajduje się za dużo płynu, to zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar bulionu, często mieszając. W międzyczasie nastaw wodę na makaron.
  4. Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją, która znajduje się na opakowaniu. Miękki makaron odcedź na sitku lub durszlaku. Wskazówka: możesz odlać nieco wody z gotowania makaronu i wykorzystać ją do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu.
  5. Łączenie składnikówPrzełóż makaron na patelnię z mięsem oraz warzywami i wymieszaj. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z mięsem podaję gorący. Wcześniej posypuję wyłożone na talerze porcje potrawy posiekanym szczypiorkiem. Danie możesz również posypać startym serem, a szczypiorek zamienić na koperek lub natkę pietruszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...