Ten pyszny makaron z mięsem zaskoczy każdego. Sprawdź, jak szybko i łatwo go zrobić
Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, a smakuje fenomenalnie. Przygotowuję to danie z ugotowanym osobno makaronem, ale możesz dodać do podsmażonego mięsa, warzyw oraz bulionu suchy makaron i gotować na patelni, aż składniki zmiękną.
Jaki makaron wybrać do dań z mięsem?
Przygotowując dania z niezbyt gęstym sosem oraz dużymi kawałkami mięsa i warzyw, najlepiej wybrać makaron świderki, rurki lub kokardki. Doskonale sprawdzi się makaron z pszenicy durum, który po ugotowaniu jest twardszy i bardziej sprężysty niż zwykłe makarony pszenne. Z mięsno-warzywnym sosem możesz podać również makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika pokarmowego.
Jak zrobić makaron z mięsem?
Makaron z mięsem to bardzo proste danie, które można przygotować od A do Z lub wykorzystać makaron bądź gulasz mięsno-warzywny z wczorajszego obiadu. Poniższy przepis uwzględnia użycie schabu wieprzowego, ale jako dodatek do sosu nada się również smażona lub pieczona pierś kurczaka oraz mięso z rosołu, które wystarczy dodać do podduszonych warzyw i doprawić. Tę wersję tego dania robi się dużo szybciej. Makaron z mojego przepisu świetnie smakuje też w wersji bezmięsnej. Przygotowując go w wersji wegańskiej, możesz wzbogacić smak potrawy, dodając np. pieczarki, boczniaki, cukinię i pomidory.
Odpowiednią konsystencję sosu zapewnia odparowanie nadmiaru płynu podczas duszenia składników. Jeżeli chcesz przygotować makaron z mięsem i warzywami na jednej patelni, to zwiększ ilość bulionu o 200 ml.
Makaron z mięsem i warzywami możesz zamienić w potrawę w azjatyckim stylu. Wystarczy, że dodasz na patelnię np. świeży korzeń imbiru, marynowane pędy bambusa, skórkę i sok z cytryny lub limonki, odrobinę miodu, sos sojowy oraz uprażony na suchej patelni jasny i ciemny sezam.
Wskazówka: przepis możesz modyfikować, zastępując makaron kaszą, ryżem, podsmażonymi kopytkami bądź włoskimi kluskami gnocchi.
Przepis: Makaron z mięsem
Genialny obiad dla całej rodziny, którego smak łatwo zmienisz, dopasowując do waszych upodobań.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 748 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu świderki
- 400 g schabu wieprzowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na sos z warzywami:
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 cm kawałek zielonej części pora
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- mały pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie i smażenie mięsaSchab oczyść z błon, umyj i osusz. Pokrój mięso w paseczki lub kostkę i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Gdy mięso się przyrumieni, zdejmij je z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski.
- Przygotowanie i smażenie warzywCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Papryki i pora umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę lub paseczki. Pora pokrój w ukośne półplasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj warzywa oraz oregano i tymianek. Smaż 3-4 minuty, często mieszając.
- DuszenieDodaj ponownie na patelnię mięso i zalej składniki bulionem. Duś na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Porada: jeżeli na patelni znajduje się za dużo płynu, to zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar bulionu, często mieszając. W międzyczasie nastaw wodę na makaron.
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją, która znajduje się na opakowaniu. Miękki makaron odcedź na sitku lub durszlaku. Wskazówka: możesz odlać nieco wody z gotowania makaronu i wykorzystać ją do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu.
- Łączenie składnikówPrzełóż makaron na patelnię z mięsem oraz warzywami i wymieszaj. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z mięsem podaję gorący. Wcześniej posypuję wyłożone na talerze porcje potrawy posiekanym szczypiorkiem. Danie możesz również posypać startym serem, a szczypiorek zamienić na koperek lub natkę pietruszki.