Plastry schabu przykrywam pyszną kołderką i wstawiam do piekarnika. Ten pyszny obiad robi się sam
Chyba najpopularniejszym daniem polskiej kuchni robionym z wieprzowiny jest schabowy. Mięso na te kotlety wystarczy pokroić w plastry, rozbić i usmażyć w panierce. Dziś jednak pokażę wam o wiele zdrowsze i mniej pracochłonne danie z wieprzowiny. Mięso na nie również kroję w plastry, ale obkładam smaczną mieszanką i wstawiam do piekarnika. Po 40 minutach pyszny obiad jest gotowy.
Jakie mięso można zapiec z warzywami?
Mięso przeznaczone do zapiekania z warzywami nie powinno wymagać zbyt długiego pieczenia. W innym przypadku warzywa mogą się zbyt mocno wysuszyć, a nawet przypalić. Dlatego dobrze sprawdzi się tu mięso drobiowe, np. filet z piersi kurczaka czy indyka, a także krojona w plastry wieprzowina. Najlepszymi kawałkami będą polędwiczka, schab i karkówka.
Jak zrobić schab pieczony pod pierzynką z warzyw?
Do pieczenia pod pierzynką z warzyw zwykle wybieram schab. Jest to delikatne i tanie mięso, które dzięki warzywom doskonale zachowuje soczystość. W tej potrawie schab trudno bowiem przepiec i wysuszyć. Pokrojone w plastry mięso przyprawiam, układam w naczyniu żaroodpornymi i obkładam mieszanką warzyw i pieczarek. Potem na 40-50 minut trafia do piekarnika i po tym czasie wyciągam smaczne danie.
Przepis: Schab pieczony z warzywami
Plastry schabu zapiekane pod warzywną kołderką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- ok. 700 g schabu wieprzowego bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 4-5 pieczarek
- mała kiść pomidorków koktajlowych
- oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie schabuSchab opłucz, osusz, pokrój w plastry. Oprósz je solą i pieprzem, posmaruj mieszanką czosnku, musztardy i połowy oleju. Odstaw na pół godziny.
- Układanie składnikówPlastry schabu ułóż w naczyniu do zapiekania. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Cebulą, pieczarkami i pomidorkami posyp plastry schabu. Warzywa skrop pozostałym olejem, obłóż lub posyp oregano.
- Pieczenie mięsaNaczynie z mięsem i warzywami przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
Z czym podać schab pieczony z warzywami?
Schab pieczony z warzywami doskonale smakuje podany z pieczonymi ziemniakami. Można też do niego zaserwować ziemniaki z wody czy frytki. Równie dobrze sprawdzi się ugotowany na sypko ryż czy kasza jęczmienna perłowa. Do tego dania warto podać surówkę o łagodnym smaku, np. surówkę z kapusty pekińskiej.