Plastry schabu przykrywam pyszną kołderką i wstawiam do piekarnika. Ten pyszny obiad robi się sam

Dodano:
Mięso pieczone z warzywami Źródło: Shutterstock / nadianb
Wieprzowina to jedno z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Dziś pokażę wam, jak szybko przygotować z niej danie obiadowe. Mało przy nim pracy, a całość apetycznie wygląda i doskonale smakuje.

Chyba najpopularniejszym daniem polskiej kuchni robionym z wieprzowiny jest schabowy. Mięso na te kotlety wystarczy pokroić w plastry, rozbić i usmażyć w panierce. Dziś jednak pokażę wam o wiele zdrowsze i mniej pracochłonne danie z wieprzowiny. Mięso na nie również kroję w plastry, ale obkładam smaczną mieszanką i wstawiam do piekarnika. Po 40 minutach pyszny obiad jest gotowy.

Jakie mięso można zapiec z warzywami?

Mięso przeznaczone do zapiekania z warzywami nie powinno wymagać zbyt długiego pieczenia. W innym przypadku warzywa mogą się zbyt mocno wysuszyć, a nawet przypalić. Dlatego dobrze sprawdzi się tu mięso drobiowe, np. filet z piersi kurczaka czy indyka, a także krojona w plastry wieprzowina. Najlepszymi kawałkami będą polędwiczka, schab i karkówka.

Jak zrobić schab pieczony pod pierzynką z warzyw?

Do pieczenia pod pierzynką z warzyw zwykle wybieram schab. Jest to delikatne i tanie mięso, które dzięki warzywom doskonale zachowuje soczystość. W tej potrawie schab trudno bowiem przepiec i wysuszyć. Pokrojone w plastry mięso przyprawiam, układam w naczyniu żaroodpornymi i obkładam mieszanką warzyw i pieczarek. Potem na 40-50 minut trafia do piekarnika i po tym czasie wyciągam smaczne danie.

Przepis: Schab pieczony z warzywami

Plastry schabu zapiekane pod warzywną kołderką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 700 g schabu wieprzowego bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 4-5 pieczarek
  • mała kiść pomidorków koktajlowych
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie schabuSchab opłucz, osusz, pokrój w plastry. Oprósz je solą i pieprzem, posmaruj mieszanką czosnku, musztardy i połowy oleju. Odstaw na pół godziny.
  2. Układanie składnikówPlastry schabu ułóż w naczyniu do zapiekania. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Cebulą, pieczarkami i pomidorkami posyp plastry schabu. Warzywa skrop pozostałym olejem, obłóż lub posyp oregano.
  3. Pieczenie mięsaNaczynie z mięsem i warzywami przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.

Z czym podać schab pieczony z warzywami?

Schab pieczony z warzywami doskonale smakuje podany z pieczonymi ziemniakami. Można też do niego zaserwować ziemniaki z wody czy frytki. Równie dobrze sprawdzi się ugotowany na sypko ryż czy kasza jęczmienna perłowa. Do tego dania warto podać surówkę o łagodnym smaku, np. surówkę z kapusty pekińskiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...