Na szybki obiad robię zapiekankę z ciasta francuskiego. Ten prosty przepis z mięsem zawsze robi furorę
Zapiekanka z ciasta francuskiego i mięsa jest pyszna, pożywna i możesz ją podać nie tylko na obiad, ale także kolację. Połączenie chrupiącego ciasta z mięsnym nadzieniem gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe, a samo przygotowanie potrawy nie wymaga wiele pracy.
Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego i mięsa?
Do przygotowania tej prostej potrawy używam gotowego ciasta francuskiego. Możesz zastąpić je ciastem filo (8-10 posmarowanych masłem arkuszy ciasta filo na spód zapiekanki i tyle samo na wierzch). Dobrym zamiennikiem ciasta francuskiego jest również gotowe ciasto drożdżowe.
Farsz do zapiekanki przygotowuję z niezbyt tłustego mięsa mielonego np. szynki wieprzowej, które smażę z kilkoma dodatkami. Na farsz doskonale nadaje się również mięso mielone wieprzowe mieszane np. z szynki i łopatki oraz mięso mielone wieprzowo-wołowe np. z szynki i zrazówki. Jeżeli chcesz przygotować zapiekankę w dietetycznej wersji, to proponuję użyć mielonego mięsa z udźca kurczaka lub indyka. Do farszu możesz również dodać inne składniki np. pomidory z puszki, kolorową paprykę, seler naciowy, por, cukinię, pieczarki oraz żółty ser.
Smak farszu możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, dodając ulubione zioła i przyprawy. Wytrawna zapiekanka z ciasta francuskiego i mięsa wyśmienicie smakuje w wersji łagodnej, na ostro i z dodatkiem przypraw orientalnych m.in. curry.
W naczyniu do zapiekania układam mocno schłodzone ciasto francuskie. Płaty ciasta przekładam letnim farszem. Jeżeli nałożysz na ciasto gorący farsz, to spód zapiekanki się zaparzy i wyjdzie miękki. W górnej warstwie zapiekanki robię kilka nacięć, żeby nadmiar wilgoci mógł odparować. Brak nacięć spowoduje, że ciasto nasiąknie wilgocią i nie wyjdzie chrupiące.
Przepis: Zapiekanka z ciasta francuskiego i mięsa
Mięsną zapiekankę z chrupiącym ciastem francuskim przygotujesz raz-dwa, z zaledwie kilku tanich składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 719 w każdej porcji
Składniki
- 750 g ciasta francuskiego
Na farsz:
- 800 g mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki ziół polskich
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 jajka do posmarowania wierzchu zapiekanki przed pieczeniem
- biały i ciemny sezam do posypania
Sposób przygotowania
- SmażenieCebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i smaż 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy nadmiar płynu odparuje i mięso zacznie się rumienić, dodaj zioła oraz kminek. Wymieszaj składniki i smaż 1-2 minuty, a następnie dopraw farsz zapiekanki do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieW wyłożonej papierem do pieczenia formie ułóż płat ciasta francuskiego. Na ciasto dodaj przestygnięty farsz i przykryj drugim arkuszem ciasta. Za pomocą ostrego noża natnij wierzch zapiekanki w kilku miejscach. Posmaruj potrawę roztrzepanymi jajkami i posyp jasnym oraz ciemnym sezamem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz zapiekankę z ciasta francuskiego i mięsa około 35 minut – wierzch powinien ładnie się przyrumienić i rozwarstwić.
Zapiekankę z ciasta francuskiego i mięsa podaję na ciepło oraz na zimno.
Z czym podawać zapiekankę z ciasta francuskiego z mięsem?
Do tej wytrawnej zapiekanki z mięsem, która jest głównym daniem, możesz podać różne surówki lub dodatki. Świetnym uzupełnieniem będą m.in. różne surówki, takie jak np.:
- surówka z kiszonej kapusty – klasyczna i kwaśna, świetnie kontrastująca z cięższym farszem zapiekanki.
- surówka z marchewki z jabłkiem – lekko słodka i chrupiąca, dobrze pasująca do intensywnego smaku mięsnego farszu.
- surówka z selera – delikatna, o lekko orzechowym smaku, dodająca świeżości do dania.
Polecam również takie dodatki jak:
- sos czosnkowy – aromatyczny i kremowy, świetnie komponujący się z ciastem francuskim i mięsnym farszem.
- sos pomidorowy – świeży i kwaśny sos podkreślający smak mięsa.
- sos ziołowy – lekki, z dodatkiem świeżych ziół, idealny do zapiekanki jako dodatkowy akcent smakowy.