Zamiast kanapek podaję rodzinie zapiekane roladki. To pyszne ciepłe danie z prostych składników
Na śniadanie często jemy kanapki czy jajka w różnej postaci. I moja dzisiejsza propozycja będzie łączyć w sobie te potrawy. Jest serwowana na ciepło, przyjemnie chrupie i ma kremowy dodatek. Jednym słowem wszystko to, co bardzo lubimy. Zapraszam was więc na chrupiące roladki z chleba z pysznym nadzieniem. Nie ma przy nich dużo pracy, a posmakują całej rodzinie.
Z jakiego chleba zrobić roladki?
Na roladki najlepsze będzie pieczywo tostowe. Jest bowiem miękkie, ale niezbyt puszyste i ma idealny kształt. Możecie sięgnąć po pieczywo pszenne, ale o wiele zdrowsze będzie pełnoziarniste. Zanim zrobicie roladki, odkrójcie z kromek chleba skórkę, a potem lekko rozpłaszczcie kromki przy pomocy wałka do ciasta.
Jak zrobić smażone roladki z chleba z pastą jajeczną?
Choć na pozór te chlebowe roladki wyglądają na skomplikowane, nie ma przy nich dużo pracy. Ich przygotowanie należy rozpocząć od ugotowania jajek, które zamienimy potem w pastę. Smarujemy nią pieczywo, formujemy roladki, owijamy szynką lub boczkiem i całość rumienimy na patelni. Dzięki temu roladki są ciepłe i chrupiące i dosłownie rozpływają się w ustach.
Przepis: Ciepłe roladki z chleba
Smażone roladki chlebowe nadziewane pastą jajeczną i zawinięte w plasterki szynki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- 4 cienkie plasterki szynki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pasty jajecznejJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, posiekaj, rozgnieć widelcem. Wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowanie roladekKażdą kromkę chleba pozbaw skórki, a potem lekko spłaszcz wałkiem, aby była cienka. Na środek każdej kromki nałóż porcję pasty jajecznej. Zwiń chleb w ciasny rulon, uważając, by nadzienie nie wypłynęło. Każdą roladkę owiń plasterkiem szynki.
- Smażenie roladekNa patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej roladki i smaż po kilka minut, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło.
Wskazówka: Przed posmarowaniem pastą, drugą stronę kromek pieczywa można posmarować masłem. Dzięki temu wierzch roladek ładnie się zrumieni i nie trzeba już będzie wlewać tłuszczu na patelnię.
Inna wersja roladek z chleba
Zamiast smażyć na patelni, roladki z chleba można też zrumienić w piekarniku. Po owinięciu plasterkami wędliny, należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach pieczenia, roladki powinny być ciepłe, rumiane i chrupiące.