Zamiast kanapek podaję rodzinie zapiekane roladki. To pyszne ciepłe danie z prostych składników

Dodano:
Roladki z chleba Źródło: Shutterstock / b_nana
W weekend wreszcie mamy czas, by zjeść bez pośpiechu śniadanie. Jest też więcej czasu na przygotowanie czegoś smaczniejszego niż kanapki. Dziś jednak proponuję wam potrawę, która z kanapkami ma dużo wspólnego, ale jest o niebo smaczniejsza.

Na śniadanie często jemy kanapki czy jajka w różnej postaci. I moja dzisiejsza propozycja będzie łączyć w sobie te potrawy. Jest serwowana na ciepło, przyjemnie chrupie i ma kremowy dodatek. Jednym słowem wszystko to, co bardzo lubimy. Zapraszam was więc na chrupiące roladki z chleba z pysznym nadzieniem. Nie ma przy nich dużo pracy, a posmakują całej rodzinie.

Z jakiego chleba zrobić roladki?

Na roladki najlepsze będzie pieczywo tostowe. Jest bowiem miękkie, ale niezbyt puszyste i ma idealny kształt. Możecie sięgnąć po pieczywo pszenne, ale o wiele zdrowsze będzie pełnoziarniste. Zanim zrobicie roladki, odkrójcie z kromek chleba skórkę, a potem lekko rozpłaszczcie kromki przy pomocy wałka do ciasta.

Jak zrobić smażone roladki z chleba z pastą jajeczną?

Choć na pozór te chlebowe roladki wyglądają na skomplikowane, nie ma przy nich dużo pracy. Ich przygotowanie należy rozpocząć od ugotowania jajek, które zamienimy potem w pastę. Smarujemy nią pieczywo, formujemy roladki, owijamy szynką lub boczkiem i całość rumienimy na patelni. Dzięki temu roladki są ciepłe i chrupiące i dosłownie rozpływają się w ustach.

Przepis: Ciepłe roladki z chleba

Smażone roladki chlebowe nadziewane pastą jajeczną i zawinięte w plasterki szynki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • 4 cienkie plasterki szynki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pasty jajecznejJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, posiekaj, rozgnieć widelcem. Wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie roladekKażdą kromkę chleba pozbaw skórki, a potem lekko spłaszcz wałkiem, aby była cienka. Na środek każdej kromki nałóż porcję pasty jajecznej. Zwiń chleb w ciasny rulon, uważając, by nadzienie nie wypłynęło. Każdą roladkę owiń plasterkiem szynki.
  3. Smażenie roladekNa patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej roladki i smaż po kilka minut, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło.

Wskazówka: Przed posmarowaniem pastą, drugą stronę kromek pieczywa można posmarować masłem. Dzięki temu wierzch roladek ładnie się zrumieni i nie trzeba już będzie wlewać tłuszczu na patelnię.

Inna wersja roladek z chleba

Zamiast smażyć na patelni, roladki z chleba można też zrumienić w piekarniku. Po owinięciu plasterkami wędliny, należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach pieczenia, roladki powinny być ciepłe, rumiane i chrupiące.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...