Z parówek i ciasta francuskiego robię ekspresową przekąskę. Moja rodzina ciągle o nią pyta
Parówki w cieście francuskim, zwane czasem świnkami w kocyku albo kiełbaskami w szlafroku, to popularna na całym świecie przekąska. Szczególnym uwielbieniem darzą ją najmłodsi smakosze. Jest stałym elementem menu prawie każdego kinderbalu. Trudno się dziwić, ponieważ parówki w cieście francuskim smakują wybornie.
Jak zrobić parówki w cieście francuskim?
Parówki w cieście francuskim to prosta i szybka do przygotowania potrawa do której wystarczy opakowanie gotowego ciasta francuskiego i kilka dobrej jakości parówek. Jeśli chcesz, by ciasto pozostało maksymalnie chrupiące, posmaruj wewnętrzną stronę ciasta cienką warstwą musztardy, ketchupu lub sera, co stworzy barierę przed wilgocią z parówek. Parówki w cieście można podzielić na mniejsze kawałki przed pieczeniem, tworząc małe przekąski idealne, np. na dziecięce przyjęcia.
Przepis: Parówki w cieście francuskim
Chrupiące, złociste ciasto francuskie i soczysta parówka z sezamowo-czarnuszkową posypką.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 271 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 8 parówek
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sezamu
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRozwiń ciasto francuskie na blacie. Pokrój ciasto na prostokąty lub paski – każdy kawałek powinien być na tyle duży, by owinąć parówkę. Najlepsze będą paski o szerokości 1,5-2 cm i długości 20-25 cm. Jajko rozbij i roztrzep w miseczce. W drugiej miseczce wymieszaj ziarenka sezamu i czarnuszki.
- Zawijanie parówekKażdą parówkę zawiń ciastem, tak aby szczelnie ją otulić. Możesz zostawić końce parówek odkryte lub całkowicie je zakryć.
- WykończenieZawinięte parówki posmaruj jajkiem, a następnie posyp mieszanką ziaren.
- PieczenieUłóż parówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) przez około 12-17 minut, aż ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące.
Jakie parówki wybrać do przekąski z ciastem francuskim?
Parówki wieprzowe to najbardziej popularny wybór. Są one soczyste, pełne smaku i łatwo się owijają w cieście francuskim. Doskonale sprawdzą się z dodatkiem musztardy, ketchupu lub innych sosów. Nieco zdrowszą alternatywą będą parówki drobiowe. Mają mniej tłuszczu i są lżejsze niż tradycyjne wieprzowe. Idealnie pasują do ciasta francuskiego, a przy tym pozostają soczyste i delikatne. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty, wędzony aromat, możesz przygotować przekąskę z parówek wędzonych. Zamiast parówek możesz również użyć cienkich kiełbasek, kabanosów lub ich wegańskich odpowiedników.
Wskazówka: wybieraj parówki dobrej jakości, z krótkim i przejrzystym składem (najlepiej oparte na mięsie, a nie mieszance z konserwantami).
Co dodać do parówek w cieście francuskim?
Parówki w cieście francuski są wdzięczną przekąską, której skład łatwo zmodyfikować. Oprócz parówek możesz dodać do środka:
- starty ser, np. cheddar lub mozzarella,
- warzywa, np. paseczki papryki, kawałki ogórka kiszonego czy podsmażoną cebulę,
- drobno posiekane zioła, np. koperek, szczypiorek.