Zdrowe i chrupiące placki z awokado to u mnie hit. Zaskakują smakiem i są gotowe w 25 minut
Awokado coraz częściej pojawia się na naszych talerzach. Zachęca nie tylko wybornym smakiem, ale również prozdrowotnymi właściwościami. Połączone z mąką kukurydzianą tworzy niezwykle zdrowy duet, który z łatwością zamienisz w pyszne placki. U mnie w domu to prawdziwy hit.
Jak zrobić placki kukurydziane z awokado?
Przygotowanie placków kukurydzianych jest bardzo proste. Bazą tej potrawy są dwa składniki: mąka kukurydziana i awokado. Wybór odpowiedniego owocu jest kluczowy, ponieważ wpłynie na smak i konsystencję placków. Idealne będzie dojrzałe awokado. Jego skóra powinna być ciemnozielona, z brązowymi lub czarnymi plamkami, ale nie całkowicie czarna. Właściwie dojrzałe awokado powinno być miękkie po naciśnięciu, ale nie może zapadać się pod palcem. Delikatne naciśnięcie powinno spowodować, że owoc ustąpi, ale nie będzie się zbytnio uginał.
Wskazówka: wydobądź szypułkę z wierzchu awokado, delikatnie ją podważając. Jeśli pod nią znajduje się zielony kolor, oznacza to, że awokado jest doskonale dojrzałe. Kolor brązowy wskazuje na to, że owoc może być przejrzały i zaczyna się psuć. Jeśli szypułka odpadła łatwo, a miejsce po niej jest brązowe, awokado jest najprawdopodobniej zbyt dojrzałe.
Przepis: Placki kukurydziane z awokado
To wyjątkowe połączenie chrupiącego ciasta z mąki kukurydzianej z kremowym wnętrzem, za które odpowiada dodatek awokado.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 373 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 awokado
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówDojrzałe awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ pokrój i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. W osobnej misce roztrzep jajko z wodą i sokiem z limonki.
- Przygotowanie ciastaW dużej misce połącz mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól oraz paprykę. Wymieszaj składniki suche. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych i dokładnie mieszaj, aż uzyskasz gładkie, lekko gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody. Następnie dodaj awokado – możesz je lekko rozgnieść widelcem, żeby nadać plackom kremową konsystencję. Możesz również zostawić kawałki awokado w cieście. Całość delikatnie wymieszaj.
- Smażenie plackówRozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Nakładaj porcje ciasta (około 2-3 łyżki na jeden placek) na patelnię i formuj placki. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Co można dodać do placków kukurydzianych z awokado?
Aby placki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać do ciasta przyprawy, takie jak czosnek w proszku, kumin czy chili w proszku. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta pokrojone warzywa, takie jak papryka czy cebula, co uczyni placki jeszcze bardziej kolorowymi i smacznymi.
Z czym podawać placki kukurydziane z awokado?
Te pyszne placki możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym, świeżymi ziołami, plastrem awokado, pomidorami, a także z lekkim sosem jogurtowym lub salsą.