Makaron z obiadu i smażoną pierś z kurczaka w mig zmienisz w pożywne danie. Sekretem jest pyszny sos

Dodano:
Sałatka z makaronem Źródło: Shutterstock / DronG
Jeśli został ci makaron z obiadu, możesz go łatwo i szybko zamienić w rewelacyjne danie, które możesz zaserwować na kolację. Przepis jest inspirowany słynną sałatką Cezar.

Historia sałatki Cezar jest prosta, jak sama sałatka: za jej twórcę uważa się Ceasara Cardiniego (od jego imienia pochodzi nazwa sałatki), który pewnego dnia został zmuszony do przygotowania dania jedynie z tego, co zostało w spiżarni, kiedy skończyły się już zapasy. I tak głównymi składnikami sałatki stały się sałata rzymska, grzanki i parmezan. Sałatka Cezar doczekała się wielu wariantów, a nasz również nawiązuje do idei jej twórcy: jest zrobiona z tego, co akurat jest pod ręką. W tym przypadku to pomysł na wykorzystanie resztek makaronu z obiadu. Oczywiście jeśli tylko masz ochotę, możesz specjalnie ugotować makaron, aby zrobić taką sałatkę.

Jak zrobić sałatkę z makaronem?

Makaronowa sałatka Cezar to proste danie z makaronem, grzankami, smażonym kurczakiem, sałatką rzymską i pysznym sosem na bazie majonezu. My dorzucamy do niego jeszcze łyżkę jogurtu (doda lekkości i świeżości). Sos Worcestershire jest klasycznym składnikiem sosu do sałatki Cezar. Bez niego smak sosu będzie zupełnie inny. Ale w tym przypadku, jeśli nie masz pod ręką sosu, pomiń go, ale dopraw wówczas sos solą. Do sosu można wówczas dodać roztarte fileciki anchovies.

Przepis: Sałatka Cezar z makaronem

Pyszna i sycąca sałatka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
434 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 sałata rzymska
  • 1/2 bagietki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

na sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kurczaka i grzanekFilety z kurczaka pokrój na paski, dopraw pieprzem i smaż na złoto na patelni z odrobiną oliwy. Paski kurczaka pokrój w kostkę. Bagietkę pokrój w kostkę i smaż na oliwie na złoto.
  2. Robienie sosuWymieszaj wszystkie składniki na sos.
  3. Robienie sałatkiSałatę pokrój i wymieszaj z makaronem, dodaj sos. Wysyp na sałatkę kawałki kurczaka, grzanki i posyp wszystko parmezanem.

Inne pomysły na sałatkę Cezar z makaronem

Z przepisem można i warto eksperymentować. Po prostu zrób przegląd lodówki i wykorzystaj produkty, które masz. Do sałatki można dodać tarty żółty ser, będzie tu pasować także kapusta pekińska lub sałata lodowa.

Pyszną i zdrowszą opcją będzie zrobienie grzanek pełnoziarnistych. Wystarczy, że zamiast bagietki, pokroisz w kostkę ciemne pieczywo (możesz wykorzystać lekko czerstwy chleb). Jeśli nie przepadasz za sosami na bazie majonezu, zrób sos z dobrej oliwy, czosnku, musztardy i soku z cytryny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...