Kroję tanie mięso i dodaję proste składniki. Po upieczeniu powstaje obiad jak marzenie

Dodano:
Mięso z cebulą Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Oto mój sprawdzony patent na pyszny, tani obiad. Mało przy nim pracy, a wszyscy się zajadają. By go przygotować kroję tylko popularne mięso, doprawiam je i łączę z kilkoma dodatkami. Po upieczeniu całość smakuje wybornie.

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny, tani obiad, skorzystajcie z mojego patentu. To danie przyrządzam z popularnego mięsa, które rozdrabniam i mieszam z kilkoma składnikami. Całość wstawiam do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach mam wyśmienity obiad. Wystarczy podać do niego ryż i surówkę i cała rodzina zajada ze smakiem.

Z jakiego mięsa zrobić szybki, tani obiad?

Jeśli chodzi o szybkość przyrządzenia, to najlepiej sprawdzą się delikatne, chude mięsa, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Może to więc być filet z piersi kurczaka czy filet indyczy. Można też sięgnąć po mięso z ud kurczaka lub indyka, które jednak trzeba już piec nieco dłużej. Mięso z kurczaka jest oczywiście tańsze, więc lepiej najlepiej spełni oba warunki.

Jak zrobić filet z kurczaka pieczony z warzywami?

Filet z piersi lub ud kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Jednak mój patent jest naprawdę dobry, bo mięso wychodzi niezwykle aromatyczne, doskonale łączy się z dodatkami i nie wymaga długiego pieczenia. A kluczem do sukcesu jest pokrojenie mięsa w kostkę. Bez problemu da się ją wymieszać ze składnikami marynaty, dzięki czemu cała potrawa jest pełna smaku. Do mięsa dorzucam też warzywa – różne, a najlepiej kolorowe. Wtedy całość wygląda niezwykle apetycznie.

Przepis: Filet z kurczaka pieczony z warzywami

Filet z piersi kurczaka pieczony z dodatkiem cebuli, papryki i cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 nieduża cukinia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Umieść go w naczyniu żaroodpornym, oprósz solą, pieprzem i papryką. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, musztardę i olej. Całość wymieszaj, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Rozdrabnianie warzywCebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski lub w kostkę. Cukinię umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki.
  3. Pieczenie potrawyDo mięsa dodaj rozdrobnione warzywa, całość wymieszaj. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Potrawę piecz 30-40 minut.

Z czym podać filet z kurczaka pieczony z warzywami?

Do fileta z kurczaka pieczonego z warzywami najlepiej smakuje ryż ugotowany na sypko. Można też sięgnąć po kuskus. Dobrym dodatkiem będzie lekki sos, np. jogurtowo-czosnkowy czy paprykowy. Do potrawy warto też podać pełną witamin surówkę, np. surówkę z pora czy surówkę z kapusty pekińskiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...