Od tej pożywnej sałatki trudno się oderwać. A robię ją w kwadrans z 4 składników

Dodano:
Sałatka jajeczna Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Gdy mam ochotę na szybką, pożywną sałatkę, biorę cztery składniki i już po chwili mogę się nią raczyć. To chyba jedna z najprostszych i najsmaczniejszych sałatek, jakie znam. Moja rodzina też ją pokochała.

Zamiast sięgać po kaloryczne i niezdrowe przekąski, wolę zjeść na przykład sałatkę. By jednak zbyt mocno nie dopadł mnie głód, musi to być sałatka, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Tak, jak ta sałatka jajeczna, która składa się z czterech składników. Świetnie sprawdzi się nie tylko na przekąskę, ale też na śniadanie czy kolację.

Co dodać do sałatki jajecznej?

Sałatka jajeczna nie potrzebuje wielu dodatków. Warto jednak czymś wzmocnić jej smak. Tu dobrze sprawdzi się posiekany szczypiorek, koperek, cebula lub por. Smakowo dobrze też będą do niej pasować np. szynka, żółty ser, twaróg czy kukurydza. Jeśli zaś chodzi o spoiwo, to chyba najlepiej komponuje się z nią majonez. Jednak można go zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym lub rozmieszać je z odrobiną majonezu.

Jak zrobić sałatkę jajeczną z 4 składników?

Jajka na sałatkę jajeczną można ugotować z wyprzedzeniem. Wtedy bez pośpiechu zdążą wystygnąć, co jest ważne, bo ciepłe jaja mogą upłynnić sos. Po obraniu ze skorupek jajka siekam w sporą kostkę. Można też w drobniejszą, ale wtedy sałatka bardziej będzie przypominać pastę. Do jajek dodaję też posiekany koperek, por i majonez. Całość robię dosłownie w 10-15 minut plus trzeba doliczyć czas potrzebny na ugotowanie jajek.

Przepis: Sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna z porem i koperkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 jajek
  • 4-5 cm białej części pora
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, przekrój wzdłuż na cztery części, posiekaj. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Dodaj do nich majonez, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Do sałatki jajecznej można też dodać 1 łyżeczkę ostrej musztardy. Wtedy potrawa nabierze wyraźniejszego smaku.

Jak podać sałatkę jajeczną?

Sałatkę jajeczną można podać z pieczywem na przekąskę. Jednak dobrym pomysłem jest też zaserwowanie jej na liściach cykorii czy na cząstkach papryki. Taka przekąska podana o tej porze roku będzie apetyczna i pełna witamin, a przy tym zdrowa i smaczna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...