Tym smalcem domowym zajadali się moi dziadkowie. Robię go z tradycyjnego przepisu
Domowy smalec zyskuje popularność wśród miłośników zdrowego i naturalnego jedzenia. Choć przez lata uważany był za szkodliwy, to okazuje się, że nie jest wcale taki zły. To tradycyjne smarowidło do chleba przygotowuję zgodnie z przepisem mojej babci. Receptura jest prosta i nie zawiera wielu dodatków.
Czy smalec domowy jest zdrowy?
Domowy smalec nie należy do grupy produktów, po które powinniśmy sięgać codziennie, ale spożywany od czasu do czasu i w niewielkich ilościach, większości osób nie szkodzi, a wręcz ma prozdrowotne właściwości. W domowym smalcu znajdują się ważne dla zdrowia witaminy, takie jak: witamina A, witaminy z grupy B oraz witaminy E, D i K. Jest on również źródłem cynku oraz kwasów: stearynowego, palmitynowego i linolowego. Zdaniem specjalistów, jest znacznie zdrowszy niż tłuszcze utwardzone, w których składzie znajdują się bardzo szkodliwe związki.
Ciekawostka: badania dowiodły, że smalec zawiera mniej cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło i pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy w dobrej kondycji.
Dlaczego warto zrobić smalec domowy?
Domowe smarowidło to pyszna alternatywa dla produktów gotowych, które w składzie często zawierają zbędne dodatki. Robiąc smalec w domu, można mieć pełną kontrolę nie tylko nad doborem składników, ale także doprawić pyszne smarowidło zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
Jak zrobić smalec domowy?
Przygotowanie domowego smalcu wymaga nieco cierpliwości – składniki trzeba stopić na bardzo małym ogniu. Podobnie jak moja babcia robię smalec w żeliwnym garnku z wysokiej jakości słoniny i podgardla wieprzowego. Podgardle i słoninę polecam kupić u rzeźnika (najlepiej, żeby była lekko poprzerastana mięsem). Zamiast podgardla możesz użyć surowego boczku (niewędzonego). Możesz również zmienić proporcje składników.
Przed smażeniem mielę podgardle i słoninę w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. Jeżeli lubisz smalec z kawałkami mięsa i skwarkami, to pomiń ten krok i pokrój składniki w niedużą kostkę.
Domowy smalec możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami np. cebulą, czosnkiem, jabłkiem i ziołami. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem m.in. majeranku, oregano i rozmarynu. Dodatkowe składniki wrzuć do płynnego tłuszczu na krótko przed końcem gotowania i podgrzewaj razem około 25 minut.
Pod przepisem podaję kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz ekspresowy smalec wegański z białej fasoli, który wprawdzie nie nadaje się do smażenia, ale wyśmienicie smakuje z pieczywem.
Przepis: Smalec domowy
To najprostszy przepis na pyszne domowe smarowidło. Nie ma lepszego przepisu na smalec.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 50
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 800 g słoniny
- 450 g podgardla wieprzowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZmiel lub pokrój słoninę i podgardle.
- TopienieUmieść składniki w osobnych garnkach lub na głębokich patelniach z grubym dnem. Podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i poczekaj, aż tłuszcz całkowicie się wytopi. Dodaj podgardle do słoniny i podgrzewaj jeszcze kilka minut.
- PrzyprawianieWyłącz grzanie i dopraw płynny tłuszcz solą i świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).
- ChłodzeniePrzełóż domowy smalec do słoików lub kamionkowego naczynia i po całkowitym wystygnięciu wstaw do lodówki.
Domowy smalec podaję na chrupiącym pieczywie. Na smalcu układam plasterki kiszonego ogórka oraz pokrojoną w krążki cebulę. Pycha!
Do jakich potraw dodawać domowy smalec?
Domowy smalec to smaczny tłuszcz do smażenia jajecznicy i jajek sadzonych, omasta do kasz, ziemniaków, pierogów i klusek, a także dodatek do bigosu, zasmażanej kapusty i dań z mięsem wieprzowym np. smaruję nim plastry schabu na roladki przed włożeniem nadzienia.
Smalec domowy wegański
Domowy smalec wegański to doskonałe źródło białka, błonnika pokarmowego oraz magnezu. Przygotowuję go z białej fasoli (namoczonej i ugotowanej do miękkości lub fasoli z puszki) oraz podsmażonej cebuli i czosnku. Proporcje składników dopasuj do indywidualnych potrzeb – na 500 g ugotowanej fasoli dodaję 2 średnie cebule oraz 2 ząbki czosnku. Do wegańskiego smalcu możesz również dodać jabłko i zioła (te składniki dodaj na patelnię, gdy cebula z czosnkiem się przyrumieni i krótko podsmaż).
Żeby powstał wegański smalec, wystarczy ugnieść fasolę widelcem (opcjonalnie tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnić blenderem) i wymieszać z przestudzoną zawartością patelni.