Ekspresowa sałatka z awokado. Danie gotowe w 10 minut jest lekkie, zdrowe i pełne smaku

Dodano:
Sałatka z awokado Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
Ekspresowa sałatka z awokado, pomidorami i czerwoną cebulą najlepiej smakuje podana od razu. To danie jest wszechstronne! Może być samodzielnym, lekkim posiłkiem albo dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych. Świetnie sprawdzi się jako lekki lunch czy przystawka.

Awokado to bohater wielu sałatek. Zachęca nie tylko wybornym smakiem, ale również wartościami odżywczymi i zdrowotnymi właściwościami. Mój przepis na ekspresową sałatkę na bazie tego owocu, z dodatkiem pomidorów i czerwonej cebuli, sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.

Jak przygotować sałatkę z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli?

Przygotowanie sałatki z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli jest bardzo proste. Wystarczy, że obierzesz i pokroisz składniki sałatki, a potem je wymieszasz. Wybierając awokado, zwróć uwagę na jego dojrzałość. Stopień dojrzałości można rozpoznać po kolorze skórki – im intensywniej zielona, tym owoc bardziej dojrzały. Ważna jest także elastyczność skórki, która powinna lekko uginać się pod naciskiem. Owoc do sałatki nie powinien być zbyt twardy, ale też nie za miękki.

Wskazówka: do sałatki możesz użyć ulubionych gatunków pomidorów, np. malinowych. Znakomicie sprawdzą się także pomidorki koktajlowe.

Przepis: Sałatka z awokado, pomidorami i czerwoną cebulą

Lekka sałatka z awokado, pomidorami i czerwoną cebulą doprawiona szczyptą siemienia lnianego. Sprawdzi się w roli samodzielnego posiłku albo dodatku do dań głównych.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
499 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki nasion siemienia lnianego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówDojrzałe awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę lub ćwiartki. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półplasterki. Aby złagodzić jej smak, możesz sparzyć ją wrzątkiem przez 10 sekund lub zamoczyć w zimnej wodzie na kilka minut. Umyj i posiekaj szczypiorek.
  2. Mieszanie składnikówPokrojone awokado, pomidory, cebulę i szczypiorek wrzuć do miski. Dodaj do nich ziarna siemienia lnianego i skrop całość oliwą z oliwek. Następnie delikatnie wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.

Jakie ziarna pasują do sałatki z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli?

Sałatka z awokado i pomidorami jest delikatna i świeża, więc warto użyć ziaren, które dodadzą chrupkości i ciekawego smaku. W moim przepisie pojawia się siemię lniane, ale nie tylko ono pasuje do tej sałatki. Możesz dodać prażone pestki dyni, które nadadzą orzechowy posmak i świetnie komponują się z awokado. Sprawdzi się również prażony sezam, którego drobne ziarenka wzbogacają sałatkę o delikatny słodko-orzechowy aromat. Możesz użyć także modnej czarnuszki o charakterystycznym, lekko pikantnym smak świetnie współgrającym się z pomidorami. Jeśli do sałatki dodasz orzechy – np. włoskie lub laskowe – posiekane i lekko uprażone, to wspaniale podkreślą one smak awokado.

Do czego pasuje sałatka z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli?

Sałatka z awokado, pomidorów i czerwonej cebuli sprawdzi się jako samodzielne danie. Dzięki zdrowym tłuszczom z awokado i witaminom z pomidorów, może być lekkim posiłkiem na śniadanie, lunch lub kolację. Wystarczy podać ją z kawałkiem świeżego pieczywa lub bagietki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...