Moja babcia na Wigilię zawsze robiła tę obłędnie smaczną zupę grzybową. Sekretem jest zaskakujący dodatek

Dodano:
Barszcz grzybowy Źródło: Shutterstock / gkrphoto
U mnie w domu podczas Wigilii były zawsze dwie zupy: tradycyjny barszcz czerwony oraz zupa grzybowa. Nie bez powodu na tę drugą mówiliśmy barszcz grzybowy. Wszystko za sprawą sekretnego składnika mojej babci.

Babcia Marysia nie wyobrażała sobie Wigilii bez zupy grzybowej. Zawsze była bardzo oszczędna, więc nigdy nie wylewała aromatycznego, ciemnego wywaru po gotowaniu suszonych grzybów na uszka. To on jest bazą tej wyjątkowej zupy. Babcia do barszczu grzybowego obowiązkowo dodawała coś jeszcze: zakwas na żurek. Ten dodatek sprawia, że zupa ma wyjątkowy, wyrazisty smak i przyjemną konsystencję.

Jak zrobić barszcz grzybowy na Wigilię?

Jeśli gotujesz grzyby na uszka, sprawa jest prosta: koniecznie zostaw wodę o ugotowaniu grzybów. Jeśli chcesz grzybowy barszcz, ale nie robisz uszek, wymyśl inne zastosowanie dla ugotowanych grzybów. Można z nich zrobić farsz do krokietów albo dodać do pasztetów. Babcia uszka zawsze robiła z aromatycznych podgrzybków, co sprawiało, że wywar był niemal czarny i bardzo esencjonalny.

Do takiej zupy warto dodać przesmażone warzywa, które zalewa się wywarem grzybowym, a na koniec dodaje się zakwas. Warto próbować zupę podczas gotowania, ale też dodawania żurku. Chodzi o to, aby miała optymalny smak, który tobie będzie odpowiadał. Jeśli lubisz ostrzejsze, kwaśne zupy, możesz dodać więcej żurku, jeśli delikatniejsze, zmniejszyć jego objętość i zrobić zupę np. na wywarze z borowików.

Zupę się je tak samo jak barszcz, czyli czysty płyn, a to oznacza, że warzywa po ugotowaniu należy odcedzić (można je potem dodać do świątecznych pasztetów).

Rada: bywało, że babcia nie miała zakwasu na żurek, wówczas obowiązkowo zaprawiała barszcz grzybowy żurkiem z torebki.

Przepis: Barszcz grzybowy

Grzybowa zupa na Wigilię.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
33 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 l wody po gotowaniu grzybów na uszka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mała cebula
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozgrzej olej na dnie garnka, wrzuć pokrojona marchewkę, pietruszkę, seler i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, smaż, aż warzywa zaczną się lekko rumienić.
  2. Gotowanie zupyZalej warzywa wywarem grzybowym i gotuj ok. 25 minut. Dodaj zakwas na żurek, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, dopraw solą i pieprzem. Przecedź zupę i gotowe.

Jak jeść zupę grzybową?

U mnie w domu taką zupę piło się z filiżanek zagryzając smażonymi uszkami, albo jadło z talerza razem z ziemniakami w mundurkach, które również zawsze były na wigilijnym stole. Taką grzybową można też podać w świąteczne dni na obiad. Wówczas można do zupy dodać nieco śmietany i serwować ją z kawałkami przesmażonych na maśle grzybów (patrz zdjęcie) i pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...