Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacja

Dodano:
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Maria Tebriaeva
Dziś zachęcam zabieganych do sięgnięcia po przepis na aromatyczne ziemniaki. Są tak pyszne i sycące, że spokojnie wystarczą jako pełnowartościowy posiłek. W mojej rodzinie to prawdziwy hit!

Moim ostatnim odkryciem jest genialne połączenie delikatnych ziemniaków, kremowej śmietany i roztopionego żółtego sera. To wszystko w połączeniu z czosnkiem, rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem smakuje obłędnie, a ja nie muszę już przygotowywać żadnych dodatków. Ta zapiekanka jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, śmietany i sera?

Przepis na tę szybką zapiekankę jest tak prosty, że ogranicza się do pokrojenia ziemniaków, umieszczenia składników w jednej formie i upieczeniu. To naprawdę minimum pracy, a maksimum efektu. Nie można nie kochać tego prostego posiłku.

Porada: najlepiej wybierz ziemniaki mączyste, np. odmiany przeznaczone do pieczenia. Dzięki temu zapiekanka będzie delikatna i kremowa.

Przepis: Zapiekane ziemniaki ze śmietaną i serem

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i serem to bardzo uniwersalne danie. Świetnie smakuje samodzielnie, jak i komponuje się z różnymi dodatkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
599 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia
  • 1 ząbek czosnku do natarcia naczynia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówObierz ziemniaki i pokrój na cienkie plasterki (ok. 2 mm). Możesz użyć mandoliny kuchennej, aby uzyskać równą grubość. W rondelku wymieszaj śmietanę z mlekiem i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia). Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
  2. WykonanieŻaroodporne naczynie nasmaruj oliwą z oliwek oraz natrzyj jego wnętrze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, aby nadać delikatny aromat. Na dno żaroodpornego naczynia ułóż równomierną warstwę ziemniaków. Polej je niewielką ilością śmietany i posyp startym serem. Powtarzaj warstwy, aż zużyjesz wszystkie ziemniaki. Ostatnią warstwę zalej śmietaną i posyp obficie serem.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie odkryj zapiekankę i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż jej wierzch będzie złocisty, a ziemniaki miękkie (sprawdzaj nakłuwając widelcem).

Po wyjęciu z piekarnika odstaw zapiekankę na 5-10 minut, aby odpoczęła i łatwiej się kroiła.

Możesz też poeksperymentować – dorzuć do śmietany odrobinę gałki muszkatołowej, podsmażoną cebulkę albo szczyptę papryki. A jeśli lubisz ostre smaki, odrobina chili doda nieco pikanterii.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...