Najlepszą zapiekankę z mięsa mielonego robię z tanim warzywem. Jest soczysta i wszystkim smakuje

Dodano:
Zapiekanka z mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jeśli planujecie przygotować obiad z mielonego mięsa, proponuję wam niezwykle proste i pyszne danie. Będzie to zapiekanka, do której warto dodać zdrowe i tanie warzywo. Dzięki niemu potrawa wyjdzie soczysta i niezwykle smaczna.

Zapiekanki są prostym pomysłem na dania obiadowe czy kolacyjne. Można je przygotować z różnych składników i na wiele sposobów. Ja dziś z myślą o daniu obiadowym, polecam wam zapiekankę z mięsa mielonego. To właśnie ono będzie podstawowym składnikiem tej potrawy. Jednak wzbogacę ją także tanim i smacznym warzywem, które doda zapiekance lekkości, smaku i soczystości.

Z jakimi składnikami warto zapiec mielone mięso?

Na bazie mięsa mielonego można przygotować przeróżne zapiekanki. Można je bowiem zestawić z ziemniakami czy makaronem, przekładając warstwami oba składniki. Oczywiście można tu też dołożyć warzywa typu cukinia, cebula czy marchewka. Dobrym pomysłem jest też zapiekanie mięsa mielonego z dodatkami pod warstwą sosu beszamelowego. Zapobiegnie on wysychaniu potrawy i doda całości smaku. Ja jednak mam o wiele zdrowszy dodatek, który dodaje zapiekance z mięsa mielonego smaku, lekkości i soczystości. To kiszona kapusta.

Jak zrobić mielone mięso zapiekane z kiszoną kapustą?

Przygotowanie zapiekanki z mielonego mięsa i kiszonej kapusty jest proste, a efekt bardzo smaczny. Kiszona kapusta jest bowiem pełna smaku, dzięki czemu zaostrza smak całego dania. Dodatkowo dodaje mu pulchności, soczystości i lekkości. Tak naprawdę oba składniki należy wymieszać z podsmażoną cebulką i przyprawić. Proporcje kapusty do mięsa tak naprawdę zależą od waszych upodobań. Może to być jedna część kiszonej kapusty na jedną część mielonego mięsa.

Przepis: Zapiekanka z mięsa i kapusty

Zapiekanka z mięsa mielonego i kiszonej kapusty

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • kminek
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni z olejem, odstaw do przestygnięcia. Kapustę kiszoną przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciśnij ją, posiekaj.
  2. Łączenie składników zapiekankiDo mielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulę oraz 3/4 posiekanej kapusty. Całość dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, kminkiem, solą i pieprzem.
  3. Zapiekanie potrawyNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Przełóż do niego masę z mięsa i kapusty, lekko ubij. Wierzch potrawy posyp odłożoną kapustą, skrop lekko olejem. Potrawę piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać zapiekankę z mięsa mielonego i kiszonej kapusty?

Zapiekanka z mięsa mielonego i kiszonej kapusty doskonale będzie komponować się z ziemniakami. Można je podać z wody lub pieczone. Do tej potrawy dobrze też będzie pasować kasza jęczmienna. Danie warto uzupełnić gotowanymi warzywami lub surówką, np. surówką z marchewki czy surówką z pora.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...