Te rewelacyjne bułeczki śniadaniowe robi się bardzo łatwo. Sekretem są pyszne dodatki

Dodano:
Bułeczki z pomidorami i oliwkami Źródło: Shutterstock / chettarin
Nie ma nic lepszego niż świeże, domowe bułeczki śniadaniowe. Tym razem proponujemy coś wyjątkowego, bo do ciasta dorzucamy pyszne, aromatyczne dodatki.

Ten przepis na bułeczki śniadaniowe jest dziecinnie prosty, a jeśli jesteś posiadaczem robota, przy pomocy którego możesz wyrobić ciasto, to można powiedzieć, że te bułki robią się same. Na ich przygotowanie razem z wyrastaniem ciasta i pieczeniem trzeba zarezerwować ok. półtorej godziny, ale pracy nie będzie przy tym dużo.

Jak zrobić bułeczki śniadaniowe?

Do zrobienia drożdżowych bułeczek z pomidorami i oliwkami najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typ 550. Ciasto na bułki trzeba dobrze wyrobić. Jeśli robisz to ręcznie – poświęć na to ok. 10 minut. Jeśli masz robot z hakiem do wyrabiania ciasta – wystarczy wrzucić składniki do misy i na chwilę zapomnieć o cieście. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, zanim odstawisz e do wyrośnięcia, trzeba dorzucić do niego pyszne dodatki: suszone pomidory oraz oliwki. Potem jeszcze tylko trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie i bułeczki mogą lądować w piekarniku.

Aby bułeczki miały błyszczącą skórkę, można je posmarować przed pieczeniem rozmąconym jajkiem lub jajkiem rozmąconym z odrobiną wody czy mleka. Takie bułeczki można też posypać dodatkami. W przypadku bułeczek z pomidorami dobrym wyborem będzie szczypta włoskich ziół, np. oregano i bazylii.

Rada: zamiast tradycyjnych drożdży można użyć drożdży instant. Wówczas podaną w przepisie ilość drożdży zastąp 5 g drożdży instant. Wtedy wystarczy pominąć robienie zaczynu. Wymieszaj drożdże instant z mąką, solą i cukrem, a potem dodaj resztę składników i dalej wyrabiaj ciasto i rób wszystko jak w przepisie.

Z podanego przepisu wychodzi 8-10 bułeczek.

Przepis: Bułeczki śniadaniowe z oliwkami i pomidorami

Pyszne i proste domowe bułki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
228 w każdej porcji

Składniki

  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie).
  2. Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Posiekaj pomidory i oliwki i wmieszaj w ciasto. Odstaw całość do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Pieczenie bułeczekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem (możesz zrobić na bułkach charakterystyczne nacięcia), przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut.

Jak jeść bułeczki śniadaniowe?

Bułeczki najlepiej smakują upieczone na świeżo, jeszcze ciepłe można posmarować masłem lub skropić odrobiną oliwy i zajadać z ulubionymi dodatkami. Czerstwe bułeczki z pomidorami i oliwkami można wykorzystać do zrobienia grzanek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...