Te rewelacyjne bułeczki śniadaniowe robi się bardzo łatwo. Sekretem są pyszne dodatki
Ten przepis na bułeczki śniadaniowe jest dziecinnie prosty, a jeśli jesteś posiadaczem robota, przy pomocy którego możesz wyrobić ciasto, to można powiedzieć, że te bułki robią się same. Na ich przygotowanie razem z wyrastaniem ciasta i pieczeniem trzeba zarezerwować ok. półtorej godziny, ale pracy nie będzie przy tym dużo.
Jak zrobić bułeczki śniadaniowe?
Do zrobienia drożdżowych bułeczek z pomidorami i oliwkami najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typ 550. Ciasto na bułki trzeba dobrze wyrobić. Jeśli robisz to ręcznie – poświęć na to ok. 10 minut. Jeśli masz robot z hakiem do wyrabiania ciasta – wystarczy wrzucić składniki do misy i na chwilę zapomnieć o cieście. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, zanim odstawisz e do wyrośnięcia, trzeba dorzucić do niego pyszne dodatki: suszone pomidory oraz oliwki. Potem jeszcze tylko trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie i bułeczki mogą lądować w piekarniku.
Aby bułeczki miały błyszczącą skórkę, można je posmarować przed pieczeniem rozmąconym jajkiem lub jajkiem rozmąconym z odrobiną wody czy mleka. Takie bułeczki można też posypać dodatkami. W przypadku bułeczek z pomidorami dobrym wyborem będzie szczypta włoskich ziół, np. oregano i bazylii.
Rada: zamiast tradycyjnych drożdży można użyć drożdży instant. Wówczas podaną w przepisie ilość drożdży zastąp 5 g drożdży instant. Wtedy wystarczy pominąć robienie zaczynu. Wymieszaj drożdże instant z mąką, solą i cukrem, a potem dodaj resztę składników i dalej wyrabiaj ciasto i rób wszystko jak w przepisie.
Z podanego przepisu wychodzi 8-10 bułeczek.
Przepis: Bułeczki śniadaniowe z oliwkami i pomidorami
Pyszne i proste domowe bułki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 228 w każdej porcji
Składniki
- 6 suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie).
- Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Posiekaj pomidory i oliwki i wmieszaj w ciasto. Odstaw całość do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Pieczenie bułeczekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem (możesz zrobić na bułkach charakterystyczne nacięcia), przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut.
Jak jeść bułeczki śniadaniowe?
Bułeczki najlepiej smakują upieczone na świeżo, jeszcze ciepłe można posmarować masłem lub skropić odrobiną oliwy i zajadać z ulubionymi dodatkami. Czerstwe bułeczki z pomidorami i oliwkami można wykorzystać do zrobienia grzanek.