Moje kotlety schabowe nie mają panierki. Aromatyczny dodatek bije ją na głowę
Kotlety schabowe należą do klasyki polskiej kuchni. Większość osób jednak smaży je w chrupiącej panierce. I nie powiem, moja rodzina bardzo je lubi. Jednak od kiedy przygotowałam nieco inną wersję schabowych, bliscy proszą tylko o nią. I wcale się nie dziwię, bo moje kotlety z aromatycznym dodatkiem są pyszne i soczyste.
Jak smażyć schab, by nie był suchy?
Schab to smaczne mięso, które jednak dość łatwo wysuszyć. By uniknąć tego problemu w czasie smażenia, często stosuje się panierkę. Chroni ona mięso przed utratą soków. Ważne jest też, by nie kłaść na patelnię mięsa prosto z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. Należy je smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Smażenia nie można przeciągać, bo mięso zrobi się twarde.
Jak zrobić kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami?
Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych w panierce robię te z duszonymi pieczarkami. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo plastrów mięsa nie trzeba rozbijać, ani panierować. Zamiast tego, wystarczy poddusić pieczarki i podać je do mięsa. Dzięki temu aromatycznemu dodatkowi całe danie staje się soczyste i pełne smaku.
Przepis: Kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami
Kotlety schabowe bez panierki podane z duszonymi pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu środkowego
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Duszenie pieczarekCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż je, duś 5 minut. Dodaj śmietankę, trochę soli i pieprzu, duś grzyby ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Smażenie mięsaPlastry schabu opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim kotlety, smażąc je po 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawanie kotletówKotlety przełóż na talerze, pozostaw je na ok. 5 minut pod przykryciem, by odpoczęły. Podaj je polane sosem z duszonymi pieczarkami, posyp posiekaną natką.
Z czym podać kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami?
Kotlety schabowe z duszonymi pieczarkami najlepiej będą smakować z naszym klasycznym dodatkiem, czyli z gotowanymi ziemniakami. Można je też podać z puree ziemniaczanym lub z kaszą jęczmienną. W roli warzywnego dodatku dobrze sprawdzi się tu np. surówka z marchewki i pora lub surówka Colesław.