Moje racuchy z jabłkami są obłędnie pulchne. Nie mają drożdży, a rosną dzięki sekretnemu dodatkowi

Dodano:
Racuchy Źródło: Shutterstock / mbieganski
Przepis na puszyste i lekkie racuchy znalazłem w przedwojennej książce kucharskiej. Ciasto na placuszki nie wymaga wyrastania i zawsze wychodzi przepyszne. Zobacz, jak zrobić pulchne placuszki bez drożdży.

Pulchne racuchy z jabłkami kochają u mnie wszyscy. Często robię je w weekendy na śniadanie, w w tygodniu podaję jako słodki obiad lub podwieczorek. Moje racuchy z jabłkami są wyjątkowo pulchne, a są takie dzięki dodatkowi mlecznego przetworu. Przepis uwzględnia kefir, który dzięki zawartości dwutlenku węgla świetnie spulchnia ciasto na bazie proszku do pieczenia. Do racuchów idealnie sprawdzi się naturalny kefir bez mleka w proszku, który delikatnie musuje.

Czy wszystkie jabłka nadają się do racuchów?

Większość odmian jabłek nadaje się do racuchów. Najczęściej robię racuchy z twardymi, soczystymi jabłkami o słodkim smaku (odmiany Red Delicious i Golden Delicious), bo takie uwielbiają moje dzieci. Do racuchów dobrze sprawdzą się również jabłka o kwaskowatym smaku np. Szara Reneta, Ligol, Antonówka.

Jak smażyć racuchy z jabłkiem, żeby ograniczyć wchłanianie tłuszczu?

Jest kilka sposobów na smażenie racuchów, które pozwalają ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez ciasto. Smażę racuchy zgodnie z poradą, którą znalazłem pod przepisem – na patelnię z zimnym jeszcze tłuszczem dodaję 2-3 krople octu spirytusowego. Ten dawny trik na smażenie racuchów sprawdza się rewelacyjnie, sprawiając, że placuszki wychodzą znacznie lżejsze.

Możesz również dodać do ciasta na racuchy 2 łyżki klarowanego masła lub oleju i usmażyć placki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Jak zrobić pulchne racuchy z jabłkami bez drożdży?

Ciasto do racuchów na kefirze robię tak samo, jak ciasto z dodatkiem mleka. Przed przystąpieniem do mieszania składników, ogrzewam je do temperatury pokojowej. Ciasto mieszam mikserem na niskich obrotach i odstawiam na kilka minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie obieram i kroję jabłka. Jabłka dodaję tuż przed rozpoczęciem smażenia placków, żeby nie puściły soku.

Wzbogacam smak racuchów z jabłkami odrobiną ekstraktu waniliowego, cynamonu i mielonych goździków. Możesz pominąć te składniki. Wyśmienicie smakują również placki dosmaczone skórką otartą z cytryny.

Przepis: Pulchne racuchy z jabłkiem

Placuszki wychodzą bardzo pulchne, chociaż w składnikach nie znajdziesz drożdży.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 średnie jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 10 kropli ekstraktu waniliowego
  • cynamon
  • mielone goździki
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 2-3 krople octu spirytusowego
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na racuchyDo wysokiego naczynia wybij jajka i dodaj cukier. Miksuj na średnich obrotach, aż jajka zaczną się pienić, a cukier całkiem się rozpuści. Dodaj kefir i miksuj do połączenia się składników. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy, cynamon i mielone goździki (do smaku). Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Przykryj naczynie i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę lub poszatkuj na mandolinie (pokrój w cienkie plasterki).
  3. Łączenie składnikówDelikatnie wmieszaj jabłka w ciasto.
  4. SmażenieRozgrzej olej i na tym etapie dodaj do niego octu. Smaż racuchy partiami, formując okrągłe placuszki (nakładam ciasto małą chochelką, co ułatwia odmierzanie porcji). Gotowe racuchy są chrupiące i rumiane z obu stron. Usmażone placuszki z jabłkami możesz dodatkowo odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Czy do racuchów można dodać jedynie jabłka?

Do ciasta na racuchy dodaję również inne owoce np. gruszki, truskawki, banany, borówki i maliny. W sezonie zimowym często robię racuchy z dodatkiem owoców suszonych np. rodzynek, żurawiny i moreli, a także owoców mrożonych – przed dodaniem do ciasta rozmrażam owoce i odsączam z nadmiaru płynu oraz dodatkowo osuszam na wyłożonym ręcznikiem papierowym sitku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...