Do tuńczyka z puszki wystarczy dołożyć dwa tanie składniki. To ekspresowa pasta kanapkowa

Dodano:
Kanapki z pastą z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Nie ma chyba prostszej pasty kanapkowej, niż ta z naszego przepisu. Aby ją zrobić, potrzebujesz puszkę tuńczyka i dwa dodatki. Do tego sól, pieprz i pasta do chleba gotowa.

Szybka pasta kanapkowa to sposób na urozmaicenie śniadań czy kolacji, ale też pomysł na pyszny posiłek, kiedy wydaje ci się, że lodówka świeci pustkami. Dlatego warto w szafce zawsze mieć jedną czy dwie zapasowe puszki tuńczyka, bo można z nich wyczarowań prawdziwe cuda, jednakowo dania ciepłe (np. makaron z tuńczykiem), jak i efektowne sałatki. Ale my dziś skupiamy się na prostej paście kanapkowej. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.

Jak zrobić pastę kanapkową z tuńczyka?

Nasza pasta kanapkowa to tuńczyk, majonez i posiekany por dla zaostrzenia smaku. Aby zrobić pastę, wystarczy jedynie wymieszać składniki i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Dlaczego por? Chodzi o to, aby zaostrzyć nieco smak pasty. Często w przepisach na pastę rybną jest cebula i można ją dodać również tutaj w miejsce pora, jednak jeśli ma to być pasta do kanapek śniadaniowych, nie każdy chce jeść o poranku świeżą cebulę. Por będzie tu doskonałą, smaczną alternatywą.

Przepis: Pasta kanapkowa z tuńczyka

Prosta pasta z ryby w puszce.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
47 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego pora
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie pastyTuńczyka odsącz z zalewy, dodaj por i majonez. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko i gotowe.

Pasta smakuje doskonale podana na dobrym, świeżym pieczywie. Oprócz pasty na chlebie można położyć jeszcze plastry pomidora, czy ogórka (pasuje tu zarówno ogórek świeży, jak i kiszony czy konserwowy).

Inne pomysły na pastę z tuńczyka

Do bazowego przepisu na pastę z tuńczyka możesz dorzucać jeszcze inne dodatki, które sprawią, że za każdym razem pasta będzie smakować inaczej. Do pasty kanapkowej z naszej receptury możesz na przykład dołożyć:

  • łyżkę tartego, żółtego sera,
  • łyżkę kremowego twarożku (może być smakowy, np. ziołowy lub chrzanowy),
  • pokrojoną drobno kolorową paprykę,
  • posiekany drobno koperek,
  • łyżeczkę ostrej musztardy.

Taka pasta kanapkowa w różnych wersjach może być wykorzystana również jako nadzienie do tortilli czy wytrawnych roladek z ciasta naleśnikowego.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...