Do tuńczyka z puszki wystarczy dołożyć dwa tanie składniki. To ekspresowa pasta kanapkowa
Szybka pasta kanapkowa to sposób na urozmaicenie śniadań czy kolacji, ale też pomysł na pyszny posiłek, kiedy wydaje ci się, że lodówka świeci pustkami. Dlatego warto w szafce zawsze mieć jedną czy dwie zapasowe puszki tuńczyka, bo można z nich wyczarowań prawdziwe cuda, jednakowo dania ciepłe (np. makaron z tuńczykiem), jak i efektowne sałatki. Ale my dziś skupiamy się na prostej paście kanapkowej. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.
Jak zrobić pastę kanapkową z tuńczyka?
Nasza pasta kanapkowa to tuńczyk, majonez i posiekany por dla zaostrzenia smaku. Aby zrobić pastę, wystarczy jedynie wymieszać składniki i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Dlaczego por? Chodzi o to, aby zaostrzyć nieco smak pasty. Często w przepisach na pastę rybną jest cebula i można ją dodać również tutaj w miejsce pora, jednak jeśli ma to być pasta do kanapek śniadaniowych, nie każdy chce jeść o poranku świeżą cebulę. Por będzie tu doskonałą, smaczną alternatywą.
Przepis: Pasta kanapkowa z tuńczyka
Prosta pasta z ryby w puszce.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 47 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego pora
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie pastyTuńczyka odsącz z zalewy, dodaj por i majonez. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko i gotowe.
Pasta smakuje doskonale podana na dobrym, świeżym pieczywie. Oprócz pasty na chlebie można położyć jeszcze plastry pomidora, czy ogórka (pasuje tu zarówno ogórek świeży, jak i kiszony czy konserwowy).
Inne pomysły na pastę z tuńczyka
Do bazowego przepisu na pastę z tuńczyka możesz dorzucać jeszcze inne dodatki, które sprawią, że za każdym razem pasta będzie smakować inaczej. Do pasty kanapkowej z naszej receptury możesz na przykład dołożyć:
- łyżkę tartego, żółtego sera,
- łyżkę kremowego twarożku (może być smakowy, np. ziołowy lub chrzanowy),
- pokrojoną drobno kolorową paprykę,
- posiekany drobno koperek,
- łyżeczkę ostrej musztardy.
Taka pasta kanapkowa w różnych wersjach może być wykorzystana również jako nadzienie do tortilli czy wytrawnych roladek z ciasta naleśnikowego.