Prosty przepis na pyszny klops z mielonego mięsa. Zaskocz bliskich obłędnie soczystą pieczenią

Dodano:
Klops z papryką i pieczarkami Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Mięso mielone nadaje się nie tylko na kotlety i pulpety. Robię z niego również pieczeń, która doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Zapraszam po przepis na klops z pieczarkami i papryką.

Pieczeń z mięsa mielonego to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości na moim stole. Mięso mielone z pieczarkami i papryką zachwyca wyrazistym smakiem i bogatym aromatem oraz nie wysycha w czasie pieczenia.

Jakie mięso mielone nadaje się na klops?

Mięso mielone na klops nie powinno być bardzo chude, bo potrawa będzie rozpadać się podczas krojenia. Wyśmienity klops upieczesz m.in. z mięsa mielonego wieprzowego (karkówka, łopatka, szynka), mięsa mielonego wołowego (zrazówka, antrykot, mostek), a także mięsa mielonego wieprzowo-wołowego. Jeżeli chcesz zrobić klops z drobiu, to polecam zmielić udziec z kurczaka lub udziec z indyka bez kości i skóry bądź pomieszać mięso mielone z udźca i piersi z kurczaka/indyka w proporcji 2:1. Mięso drobiowe dodaję również do mielonej wieprzowiny, ale wówczas jedynie siekam je na małe kawałki.

Jak przygotować klops z pieczarkami i papryką?

Żeby cieszyć się smakiem pysznego klopsa, wystarczy podsmażyć warzywa, połączyć je z mięsem i wstawić do piekarnika. Polecam przygotować klops z większej ilości składników. Pieczeń z mięsa mielonego i warzyw doskonale smakuje zarówno tuż po przygotowaniu, jak i na drugi dzień. Co więcej, można ją zamrozić.

Smak masy mięsnej na klops możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy. Mięso z poniższego przepisu doskonale smakuje z dodatkiem m.in. świeżej papryczki chili, płatków chili, mielonej papryki ostrej i papryki wędzonej. Pod przepisem znajdziesz wskazówki, jak przygotować klops z pieczarkami, papryką i jajkami na twardo, który również jest bardzo smaczny.

Porada: jeżeli masz mało czasu na przygotowanie pieczeni z mięsa mielonego, to możesz zrezygnować z podsmażania warzyw.

Przepis: Klops z pieczarkami i papryką

Pyszna i soczysta pieczeń.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
611 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki klarowanego masła do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki oczyść obierz i pokrój w niewielką kostkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę. Czerstwą kajzerkę namocz w mleku lub wodzie i odciśnij.
  2. Smażenie warzywNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej). Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj pieczarki i paprykę. Smaż kilka minut, odparowując nadmiar płynu. Podsmażone warzywa wystudź.
  3. Wyrabianie masy mięsnejDo mięsa mielonego dodaj odciśniętą kajzerkę, jajka, ostudzone warzywa, majeranek, słodką paprykę i oregano. Wymieszaj składniki i wyrób masę mięsną dłonią. Gotowe mięso na klops ma jednolitą konsystencję, jest dobrze napowietrzone i nie lepi się do dłoni. Wyrobione mięso dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: jeżeli masa mięsna wyjdzie zbyt zwarta, to dodaj do niej nieco gazowanej wody mineralnej. Rzadką masę możesz zagęścić, dodając bułkę tartą.
  4. Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż masę mięsną do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki i wyrównaj wierzch łyżką. Możesz również uformować gruby wałek i upiec klops w naczyniu żaroodpornym lub na blasze z wyposażenia piekarnika.
  5. PieczenieWstaw formę z klopsem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 60 minut. Jeżeli mięso zacznie mocno rumienić się z wierzchu, to przykryj je papierem do pieczenia.

Klops z pieczarkami i papryką podawaj na ciepło np. z ziemniakami lub kaszą (np. gryczaną) i surówką. Polecam przepis na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej. Wyśmienicie smakuje również klops podawany z sosem pomidorowym, sosem pomidorowo-paprykowym i sosem pieczarkowym. Zimny klops kroję na cienkie plasterki i podaję jako dodatek do pieczywa.

Jak zrobić klops z pieczarkami, papryką i jajkami na twardo?

Klops z jajkami na twardo to nie tylko smaczne i pożywne, ale także efektowne danie. Żeby je przygotować, potrzebujesz dodatkowo 4 jajek na twardo. Wyłóż do formy połowę masy mięsnej, ułóż jajka (na środku, wzdłuż formy) i przykryj resztą mięsa.

Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając do masy mięsnej również inne warzywa np. marchewkę, pietruszkę, seler, por, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub cebulkę dymkę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...