Słodkie kromki rodem z Hiszpanii to mój deser za grosze. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano:
Torrijas Źródło: Shutterstock / Virginia Garcia
Niegdyś jednym z przysmaków w polskich domach był chleb ze śmietaną i cukrem. Sam z sentymentem wracam do jego smaku, ale równie pyszny jest chleb według hiszpańskiej receptury. Poznaj przepis na nietypowy, ale wyborny deser.

Każdy wie, że z czerstwego pieczywa można przygotować wytrawne tosty i zapiekanki. Ale to nie wszystko. Jakiś czas temu, gdy został mi dwudniowy bochenek chleba, szukałem sposobu na jego przerobienie w coś pysznego. Trafiłem na genialny przepis na słodkie danie – hiszpańskie torrijas. Okazało się, że wszystkie składniki miałem w domu. Zrobiłem więc ten deser i Tobie też go polecam. Od tamtej pory moja rodzina często prosi o ten przysmak. A ja lubię go robić, bo jest nie tylko pyszny, ale też szybki i tani w przygotowaniu.

Co to jest torrijas i jakie pieczywo wybrać?

Torrijas to danie, które w Hiszpanii jest nieodłącznie związane z okresem Wielkiego Postu. Często serwuje się je nie tylko jako deser, ale także danie na śniadanie. Pod względem składników oraz sposobu przygotowania hiszpańskie torrijas niewiele różnią się od podawanych na słodko tostów francuskich. W tradycyjnej wersji różnią się jedynie dodatkiem skórki otartej z cytryny (lub opcjonalnie z pomarańczy). Co więcej, torrijas smażone są na oliwie z oliwek, która nadaje pieczywu charakterystyczny smak.

Torrijas można przygotować z różnego rodzaju pieczywa, ale najlepsze jest delikatne w smaku pieczywo pszenne np. pszenny chleb lub bułki oraz pieczywo tostowe. Idealnie na torrijas nadaje się również słodka chałka.

Jak zrobić torrijas?

Przygotowanie torrijas to przysłowiowa bułka z masłem. Robiąc je, bazuję na oryginalnym przepisie, który uwzględnia zagotowanie mleka z dodatkami, a następnie przecedzenie aromatycznego płynu i zalanie nim pieczywa. Gdy pieczywo nasiąknie, obtaczam je w roztrzepanych jajkach i smażę na oliwie, a następnie posypuję cukrem z cynamonem (cynamon możesz zastąpić cukrem z naturalną wanilią). Jeżeli nie przepadasz za smakiem i zapachem oliwy z oliwek, to bez problemu możesz zastąpić ją klarowanym masłem lub olejem rzepakowym. Torrijas możesz również zrobić w piekarniku – wskazówki dotyczące tego sposobu znajdziesz pod przepisem.

Wskazówka: smak deseru możesz dowolnie modyfikować, dodając do mleka ulubione przyprawy korzenne (np. kardamon, anyż gwiaździsty, goździki), miód, a także skórkę otartą z pomarańczy.

Porada: torrijas należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wysoka temperatura sprawia, że pieczywo nie wchłania oliwy i wychodzi bardziej chrupiące. Jeżeli położysz chleb na zimny tłuszcz, to deser wyjdzie bardzo tłusty i niesmaczny.

Przepis: Torrijas

Smażone torrijas to deser, który na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
382 w każdej porcji

Składniki

  • 1 bochenek czerstwego chleba
  • 500 ml mleka półtłustego
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 duża cytryna
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie mlekaMleko wlej do rondelka z grubym dnem. Dodaj do mleka ekstrakt waniliowy (opcjonalnie nasiona i laskę wanilii), laskę cynamonu i skórkę otartą z dokładnie umytej cytryny. Doprowadź mleko do wrzenia, uważając, żeby się nie przypaliło. Gotuj 5 minut, a następnie wyłącz grzanie i pozostaw mleko do przestygnięcia.
  2. Krojenie i moczenie pieczywaPieczywo pokrój na kromki o grubości około 1,5-2 cm (z bochenka chleba otrzymuję 12 kromek) i ułóż w blaszce do pieczenia ciasta lub innej formie. Zalej pieczywo przecedzonym przez sitko mlekiem i poczekaj, aż wchłonie cały płyn. Możesz również pominąć ten krok i moczyć każdą kromkę osobno w wypełnionej mlekiem misce.
  3. Przygotowanie posypkiWymieszaj cukier kryształ (możesz również użyć drobniejszego cukru do wypieków) z cynamonem i wsyp na głęboki talerz.
  4. Obtaczanie chleba w jajkuJajka wybij do miski i lekko ubij mikserem lub roztrzep rózgą kuchenną. Białka i żółtka powinny się połączyć, tworząc jednolitą masę. Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i dodaj na nią 2-3 łyżki oliwy z oliwek (w zależności od wielkości patelni). Delikatnie wyjmuj namoczony w mleku chleb i obtaczaj kromki z obu stron w jajku. Smaż torrijas partiami (po 3-4 sztuki) na mocno rozgrzanym tłuszczu do momentu aż będą rumiane z obu stron. Gotowe torrijas odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Obtaczanie torrijas w cukrze z cynamonemLekko przestygnięte torrijas obtocz z jednej lub obu stron w przygotowanej wcześniej posypce.

Torrijas najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, zanim całkiem ostygną.

Jak zrobić torrijas w piekarniku?

Jeżeli chcesz zrobić torrijas w piekarniku, to zalej namoczone w mleku pieczywo roztrzepanymi lub lekko ubitymi jajkami i skrop oliwą z oliwek. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do zrumienienia – 15-20 minut. Upieczone torrijas wyjmij z piekarnika. Gdy nieco ostygną, posyp cukrem z cynamonem. Możesz również zrezygnować z dodawania posypki i polać przestygnięty deser płynnym miodem (np. lipowym) lub syropem klonowym.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...