Ten Colesław to sztos. Mała zmiana w przepisie, a ten tani dodatek do obiadu smakuje jeszcze lepiej
Robiąc ostatnio klasyczną surówkę Coleslaw, pomyślałem sobie, że może by tak coś zmienić i dodać jej trochę koloru. Szybko wpadłem na pomysł, by dorzucić czerwoną kapustę, którą akurat miałem w lodówce. Patent na ten dodatek do obiadu okazał się hitem. Smakował wszystkim, a jak wpisałem przepis na swoją listę uniwersalnych, szybkich surówek.
Surówka wygląda super, bo fioletowe akcenty pochodzące od czerwonej kapusty pięknie komponują się białą kapustą i czerwoną marchewką. A smak zyskał fajny, lekko wyrazisty charakter.
Jak zrobić Colesława z czerwoną kapustą?
Mój przepis, jeśli chodzi o skład i wykonanie, niewiele różni się od klasycznego przepisu na surówkę Colesław, która jest jedną z najpopularniejszych w świecie. Jednak drobna zmiana sprawia, że smakuje inaczej, moim zdaniem dużo lepiej.
Wskazówka: Jeśli lubisz bardziej chrupiącą kapustę, możesz wcześniej lekko posolić białą i cerwoną kapustę i odstawić na 10 minut, a potem odcisnąć z niej nadmiar soku.
Przepis: Surówka Colesław z czerwoną kapustą
Tradycyjny Colesław z dodatkiem czerwonej kapusty wygląda i smakuje świetnie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 78 w każdej porcji
Składniki
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywPosiekaj czerwoną i białą kapustę na bardzo cienkie paski. Im drobniej, tym lepiej. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski.
- Przygotowanie sosuW osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż sos będzie jednolity.
- Łączenie składników:Wlej sos do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj, tak aby każdy kawałek kapusty i marchewki był pokryty sosem.
Po połączeniu składników, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły. Choć moim zdaniem surówka Colesław z dodatkiem czerwonej kapusty najlepiej smakuje po kilku godzinach. Przed podaniem możesz posypać ją posiekaną natką pietruszki.
Do jakich dań pasuje surówka Colesław z dodatkiem czerwonej kapusty?
Coleslaw z czerwoną kapustą świetnie pasuje do wielu dań, zwłaszcza tych, które potrzebują lekkiego, świeżego akcentu. Ja podaję ją jako dodatek do:
- kotletów schabowych i mielonych,
- pieczonych mięs, takich jak: żeberka, karkówka, golonki czy kurczak pieczony w marynacie,
- burgerów – zarówno jako sałatkę obok oraz jako dodatek bezpośrednio do bułki,
- placków ziemniaczanych,
- ryby z patelni i piekarnika.